Belgie vyšetřuje použití svých zbraní při útoku na Bělgorodskou oblast v Rusku

Brusel žádá od Kyjeva vysvětlení okolností použití belgických pušek při útoku na území Ruské federace.

Belgický premiér Alexandre de Croo požádal Ukrajinu o vysvětlení ohledně použití belgických automatických pušek při útoku protiputinovských ozbrojených sil v Bělgorodské oblasti. Premiér to řekl v rozhlasové stanici Radio 1.

„Naše ministerstvo obrany a jeho zpravodajské služby zahájily vyšetřování a žádají informace, aby zjistily, co přesně se stalo. Evropské zbraně jsou Ukrajině dodávány pod podmínkou, že budou použity na ukrajinském území za účelem ochrany tohoto území. A my máme přísné kontroly, abychom se ujistili, že tomu tak opravdu je,“ řekl politik v živém vysílání.

List Le Soir uvedl, že belgické ministerstvo obrany a ministerstvo zahraničí se obrátí na Kyjev kvůli zprávám o použití zbraní předaných Kyjevu při útoku v Bělgorodské oblasti. Noviny dále napsaly: „Fotografie to (použití belgických zbraní – pozn. red.) dokazují, a podle Washington Post tuto informaci potvrzují i americké zpravodajské služby. Předpokládá se, že se jedná o útočné pušky SCAR používané členy legií ‚Svoboda Ruska‘ a ‚Ruský dobrovolnická sbor‘, dvou milicí bojujících proti Putinovu režimu, jejichž někteří členové jsou neonacisté“.

O použití zbraní NATO při útoku ukrajinské diverzní a průzkumné skupiny informoval jako první deník The Washington Post. Americké ministerstvo zahraničí veřejně připomnělo, že dalo Kyjevu „dlouhodobě najevo“, že Washington nepodporuje použití svých zbraní k úderům na ruském území.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.