Algoritmy Instagramu podporují účty sdílející obsah sexuálního zneužívání dětí

Nově publikovaný výzkum prokázal, že doporučovací algoritmy Instagramu propojují a podporují účty, které zpřístupňují a prodávají obsah v podobě sexuálního zneužívání dětí.

Služba pro sdílení fotografií na platformě Instagram se svým fungováním odlišuje od ostatních sociálních médií. Zdá se, že tato síť má obzvláště závažný problém” s účty zobrazujícími materiály se sexuálním zneužíváním dětí. O tomto problému informovali na základě doprovodné studie vědci ze Stanfordovy univerzity. Závadné instagramové profily často tvrdí, že je vedou nezletilé děti samotné a používají otevřeně sexuální pseudonymy. Ačkoli na účtech není výslovně uvedeno, že zakázané snímky prodávají, obsahují nabídky s možnostmi, v některých případech včetně konkrétních sexuálních aktů. “Vzhledem k rozšířenému používání hashtagů, relativně dlouhé životnosti účtů prodávajících a zejména účinnému doporučovacímu algoritmu slouží Instagram této specifické komunitě kupujících a prodávajících jako klíčový mechanismus pro objevování závadného obsahu,” uvádí se ve studii, kterou citovaly deník The Wall Street Journal, centrum pro kybernetickou politiku Internet Observatory Stanfordovy univerzityMassachusettská univerzita v Amherstu. Účty mohl najít každý uživatel, který hledal explicitní hashtagy, výzkumníci však zjistili, že doporučovací algoritmy Instagramu je také propagovaly uživatelům, kteří si účet v síti prohlížejí, což umožnilo objevení účtu bez vyhledávání klíčových slov.

Komisař Evropské unie pro vnitřní trh Thierry Breton vyzval generálního ředitele společnosti Meta Marka Zuckerberga, aby přijal “okamžitá opatření”, jinak mu budou uloženy vysoké pokuty. Mluvčí společnosti Meta ve svém prohlášení k výsledkům výzkumu uvedl, že společnost podniká několik kroků k nápravě těchto problémů a že “zřídila interní pracovní skupinu”, která má tato tvrzení prošetřit a řešit. “Zneužívání dětí je strašlivý zločin,” prohlásil mluvčí. “Agresivně proti němu bojujeme na našich platformách i mimo ně a podporujeme orgány činné v trestním řízení v jejich úsilí o zatčení a stíhání zločinců, kteří za ním stojí.” Alex Stamos, bývalý bezpečnostní ředitel společnosti Facebook a jeden z autorů dokumentu, ve středu na Twitteru uvedl, že výzkumníci se zaměřili na Instagram, protože jeho “pozice nejoblíbenější platformy pro teenagery na celém světě z něj činí kritickou součást tohoto ekosystému”. Dodal však, že vážné problémy se zneužíváním dětí má i sám Twitter, a to i poté, co koncem loňského roku Twitter koupil Elon Musk, který slíbil, že problémy se zneužíváním dětí na této sociální komunikační službě vyřeší. Společnost Twitter k tomuto neposkytla žádné vyjádření.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.