Delegace jihoafrického lídra na cestě na Ukrajinu a do Ruska uvízla na polském letišti kvůli zbrojním povolením

Zástupci Jihoafrické republiky, Egypta, Senegalu, Konga-Brazzaville, Komor, Zambie a Ugandy se v pátek setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským a v sobotu s prezidentem Vladimirem Putinem.

Skupina afrických lídrů navštívila Kyjev a Moskvu s cílem podpořit řešení ruské války na Ukrajině.

Jihoafrickou delegaci ovšem postihly potíže. Bezpečnostní činitelé, diplomaté a novináři doprovázející jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu na Ukrajinu a do Ruska uvízli v samostatně pronajatém letadle na varšavském letišti na více než 24 hodin. Polské úřady v pátek uvedly, že problém se týkal povolení ke střelným zbraním.

Podle polské pohraniční stráže neměla Ramaphosova ochranka povolení na zbraně, které měla u sebe, což vyústilo v patovou situaci. Prezidentova kancelář označila incident za „velmi nešťastný a hluboce politováníhodný“, ale uvedla, že jeho bezpečnost nebyla ohrožena.

„Členové delegace měli zbraně, které neměli povoleny, ale mohli sami opustit letadlo,“ uvedla v pátek na Twitteru polská agentura.

Kvůli polským krokům zůstal Ramaphosa, který na Ukrajinu cestoval samostatně, bez části své ochranky. To vyvolalo zuřivou reakci šéfa Ramaphosovy ochranky, generálmajora Wallyho Rhoodeho. „Zdržují nás, ohrožují život našeho prezidenta,“ řekl novinářům. „Už jsme mohli být v Kyjevě a oni dělají jen tohle. Chci, abyste viděli, jací jsou rasisté.“

Polsko to však rázně odmítlo. „V tomto případě se šíří obvinění Polska z rasismu. Je to nesmysl,“ řekl ředitel odboru národní bezpečnosti a mluvčí polského ministra-koordinátora zvláštních služeb Stanisław Żaryn.

Navzdory událostem ve Varšavě mluvčí jihoafrického prezidenta Vincent Magwenya uvedl, že prezident Ramaphosa bezpečně dorazil vlakem z Polska do hlavního města Ukrajiny Kyjeva spolu s dalšími hlavami afrických států.

Incident vyvolal debatu v Jihoafrické republice, kde mnozí naznačovali, že toto zastavení bylo nepřímým vzkazem zemi kvůli jejímu nezařazenému postoji k válce, který vedl k diplomatickému napětí se Západem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.