Nová finská vláda ohlásila „změnu paradigmatu“ v souvislosti s omezením přistěhovalectví

Nová finská koaliční vláda, jejíž součástí je i krajně pravicová strana Finové, v pátek oznámila plány na potlačení imigrace, přičemž krajní pravice povede ministerstvo vnitra.

„Jsem potěšena, že jsme se společně s našimi vyjednávacími partnery dohodli na imigračním balíčku, který lze právem nazvat změnou paradigmatu,“ řekla novinářům po boku svých vládních partnerů předsedkyně strany Finové Riikka Purraová, informoval portál France24.

Purraová, jejíž protiimigrační strana se v dubnových volbách umístila na druhém místě s historicky nejvyšší podporou, uvedla, že „Finsko bylo dosud jedinou severskou zemí s volnější imigrační politikou“.

„To se nyní mění,“ dodala.

Vláda v pátek uvedla, že jejím cílem je snížit počet uprchlíků z 1050 ročně na 500, které severská země přijímá prostřednictvím agentury OSN pro uprchlíky.

Jeho cílem je také zavést oddělené systémy sociálních dávek pro přistěhovalce a osoby s trvalým pobytem, což může být podle odborníků v rozporu s ústavou.

Podmínky pro získání trvalého pobytu a občanství budou také zpřísněny, dodala Purraová, a to novými požadavky na jazykové znalosti a delší dobu pobytu.

Povolení k pobytu udělená v rámci mezinárodní ochrany „se stanou dočasnými a jejich doba platnosti bude zkrácena na minimum EU“, uvedla Purraová a dodala, že v budoucnu budou „odebrána, pokud bude osoba na dovolené v zemi původu“.

Vláda rovněž plánuje potírat pouliční gangy a hodlá zvýšit tresty za jejich činnost a zavést novou legislativu, která činnost pouličních gangů označí za samostatný přitěžující trestný čin.

V roce 2021 bylo přibližně 8,5 % obyvatel Finska, tedy 470 000 lidí, cizího původu.

Celý článek najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.