Asijsko-pacifický region: Dohoda o multipolárním hospodářském partnerství vstupuje v platnost

Podle analytiků z různých ekonomických institucí přispěje otevřený a inkluzivní pakt k dlouhodobé regionální a globální hospodářské stabilitě a rozvoji a zejména dodá nový impuls regionální hospodářské integraci.

Na Filipínách vstoupila v posledních květnových dnech v platnost dohoda o regionálním komplexním hospodářském partnerství (RCEP – Regional Comprehensive Economic Partnership), kterou ratifikovalo 15 členů, uvedl Willy Sabautzki v příspěvku pro institut ISW.

Patnáct členských zemí (Čína, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie a Nový Zéland a deset států aliance ASEAN) již zavedlo opatření na podporu otevřeného, svobodného, spravedlivého, inkluzivního a na pravidlech založeného mnohostranného obchodního systému před tím, než dohoda nyní plně vstoupí v platnost, včetně Filipín, které jsou posledním kandidátem na přistoupení. Hospodářští partneři se přitom společně zavázali k hospodářskému partnerství a spolupráci na vysoké úrovni – a to i přes stále přetrvávající politicko-ideologické hranice.

To se týká zejména otevření trhů se zbožím, službami a investicemi, jakož i dohodnutých pravidel v různých odvětvích s cílem zavést a zachovat volný pohyb výrobních prvků v regionu, včetně surovin, výrobků, technologií, talentů, kapitálu, informací a dat.

Třicet procent světového hospodářského a obchodního objemu

Pro zúčastněné země to znamená novou etapu v plné realizaci zóny volného obchodu, která pokrývá 30 % světové populace, tedy 2,2 miliardy lidí, a představuje 30 % světového hospodářského a obchodního objemu. Dohoda o volném obchodu je považována za zónu volného obchodu s nejsilnějším rozvojovým potenciálem, od níž lze očekávat nový impuls pro světovou ekonomiku.

Největším ekonomickým přínosem pro členy RCEP se zdá být snížení cel na výrobky pocházející z tohoto obchodního bloku. Dohoda obsahuje soubory pravidel pro dvacet oblastí. Země původu jsou jasně definovány, což zjednodušuje tok zboží mezi zúčastněnými zeměmi. To vytváří pro členy RCEP pobídku k volnějšímupořizování zboží v rámci vymezené hospodářské oblasti a obecně k volnějšímu vzájemnému obchodu.

Dohoda také obsahuje rozsáhlou kapitolu s úpravou zejména autorského práva, ochranných známek,zeměpisných označení a označení původu, užitných vzorů a průmyslových vzorů, patentů a ochrany obchodního tajemství. Podle informací Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO) pocházely v roce 2019 více než dvě třetiny z více než tří milionů celosvětových patentových přihlášek ze zemí RCEP.

Willy Sabautzki dále v článku poznamenal, že země RCEP jsou podle IHK významnými obchodními partnery EU. Již v roce 2019 směřovalo 20 % vývozu EU do zemí RCEP.  Státy RCEP se budou do roku 2030 podílet na celosvětovém HDP 50 %.

Asijsko-pacifický region je považován především za významný odbytový trh technicky náročného zboží. Pro EU by dohoda mohla představovat výzvu pro její dosavadní konkurenční postavení v oblasti technického zboží, neboť obchodní toky mohou být přesměrovány díky snížení obchodních bariér mezi členskými zeměmi RCEP.

Celý článek si můžete přečíst v němčině zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.