Éra Margaret Thatcherové

„Thatcherismus“ znamenal masivní omezení státního vlivu a státní podpory: privatizaci velkých společností – jako bylo například založení British Telecom – a také například místních podniků zajišťujících dodávky pitné vody a elektřiny. Ve velkém měřítku bylo privatizováno sociální bydlení. Výsledkem byla vysoká nezaměstnanost – a mimo jiné i rok trvající stávka horníků v letech 1984/85.

Když v dubnu 2013 ve věku 87 let zemřela bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová, nebyl to pro všechny obyvatele Spojeného království důvod k truchlení. „Došlo ke spontánním oslavám radosti,“ uvádí dokumentární film „Die Thatcher-Jahre“. Není pochyb o tom, že Thatcherová byla v širokých kruzích nenáviděna. Svými koncepcemi radikálního ekonomického neoliberalismu pravděpodobně otřásla britskou společností v letech 1979 až 1990.

Byli Margaret Thatcherová a neoliberálové skutečně tak moderní, tak „neo“, když poslali progresivní, údajně archaické myšlenky levice na smetiště? Nebo nebyli spíše sami hluboce archaičtí svým návratem k brutálnímu liberalismu 19. století a jeho rigidní viktoriánské morálce, kterou lidé z PR chytře prodávali jako moderní? Na to se snaží odpovědět francouzský snímek Guillauma Podrovnika z roku 2022. Vystupují v něm zaměstnanci, političtí oponenti, doboví svědci, aktivisté a historici, jejichž svědectví vrhají nové světlo na tato léta změn.

Film je dostupný do 11. srpna 2023 ve francouzštině a němčině zde (lze nastavit fr. a něm. titulky).

Ilustrační foto: Unknown photographer, Public domain, via Wikimedia Commons

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.