EU vítá objev masivního naleziště fosfátů v Norsku

Obrovské podzemní naleziště vysoce kvalitních fosfátů v Norsku, které je označováno za největší na světě, je podle společnosti, která ho využívá, dostatečně velké na to, aby v příštích 50 letech uspokojilo světovou poptávku po hnojivech, solárních panelech a bateriích do elektromobilů.

Evropská unie je téměř zcela závislá na dovozu fosfátů ze zbytku světa. Trendy a vývoj na světovém trhu s fosfátovou horninou způsobují, že zabezpečení dodávek fosfátové horniny do EU je pod stále větším tlakem. To by se nyní mohlo změnit, protože hodnota norského ložiska se odhaduje na nejméně 70 miliard tun, což je jen o málo méně než 71 miliard tun prokázaných světových zásob, které v roce 2021 vyhodnotila americká geologická služba.

Fosfor je neobnovitelný přírodní zdroj, který se běžně nachází ve fosfátových horninách obsahujících minerály apatit. Fosfátové horniny se nacházejí po celém světě, ale podle WorldAtlas se největší zásoby nacházejí v Maroku – přibližně 50 miliard tun, což je více než polovina z celkových zásob planety, které činí 72 miliard tun. Další významná ložiska se nacházejí v Číně – největším světovém producentovi –, USA, Sýrii, Uzbekistánu, Jihoafrické republice, Jordánsku, Saúdské Arábii a Rusku.

„Když nyní v Evropě najdete něco tak velkého, co je větší než všechny ostatní zdroje, které známe – je to významné,“ řekl Michael Wurmser, zakladatel společnosti Norge Mining, která za objevem stojí.

Evropská komise v prohlášení zaslaném e-mailem serveru Euractiv uvítala potvrzení obrovského norského naleziště fosfátů.

Elektromobily a solární panely

Přibližně 90 % celosvětově vytěžené fosfátové horniny se používá v zemědělství k výrobě fosforu pro průmysl hnojiv, za který v současné době neexistuje náhrada.

Fosfor se však používá také při výrobě solárních panelů a lithium-železo-fosfátových baterií (LFP) pro elektromobily a také polovodičů a počítačových čipů – i když v malém množství.

Všechny tyto výrobky označila Evropská komise za „strategicky důležité“ pro zachování postavení Evropy jako světové velmoci ve výrobě klíčových technologií pro ekologický a digitální přechod.

„Proto se domníváme, že fosfor, který můžeme vyrábět, bude pro Západ důležitý – poskytuje autonomii,” uvedl Wurmser. Vedle fosfátů obsahují norská ložiska také vanad a titan, které EU rovněž klasifikuje jako kritické suroviny a které se používají v leteckém a obranném průmyslu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Александра Пугачевская (Alexandra Pugachevsky), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.