V důsledku protiruských sankcí stále více zemí repatriuje svoje zlato

Nový průzkum ukazuje, že v uplynulém roce přesunula řada zemí své zlaté rezervy domů.

Mnoho zemí v současnosti repatriuje své zlaté rezervy. Důvodem návratu zlatých rezerv na vlastní území je zavedení sankcí proti Rusku ze strany EU a USA. Informuje o tom  agentura Reuters s odvoláním na údaje z průzkumu mezi centrálními bankami a státními investičními fondy. Průzkum provedla americká investiční společnost Invesco.

Podle průzkumu suverénní fondy v současné době restrukturalizují své strategie: existují totiž předpoklady, že inflace a geopolitické napětí na pozadí událostí probíhajících ve světě budou pokračovat. Více než 70 z 85 státních fondů a 57 centrálních bank, které se zúčastnily studie Invesco Global Sovereign Asset Management Study, se domnívá, že inflace bude v příštím desetiletí vyšší než v minulých letech.

Po zmrazení téměř poloviny ruských devizových rezerv v důsledku „speciální vojenské operace“ (hodnota této sumy se odhaduje na 640 miliard dolarů) je znepokojena většina centrálních bank po celém světě. Nyní uvedlo 68 % respondentů, že mají své rezervy u sebe, v roce 2020 bylo takových respondentů pouze 50 procent. „Zlato jsme drželi v Londýně, ale nyní jsme ho přivezli zpět do naší země, abychom ho ochránili a uchovali jako bezpečné aktivum,“ řekla výzkumníkům jedna z centrálních bank.

Rostoucí část respondentů (7 %) se domnívá, že zvyšující se vládní dluh USA je pro dolar negativní. Většina však stále nevidí žádnou alternativu k dolaru jako světové rezervní měně. Loni považovalo 29 % respondentů za alternativu k dolaru jüan – letos jejich počet klesl na 18 %.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.