Světový veřejný dluh dosáhl rekordní výše 92 bilionů dolarů

Významným faktorem zadlužení byla pandemie koronaviru. Celkem 30 % světového dluhu připadá na rozvojový svět.

V uplynulém roce vzrostl světový veřejný dluh na rekordních 92 bilionů dolarů. Důležitým faktorem byla pandemie, během níž si vlády mnoha zemí vzaly půjčky proti krizi. Informovala o tom minulý týden agentura Reuters s odvoláním na zprávu OSN.

Zpráva také uvádí, že za posledních 20 let se domácí a zahraniční dluhy na celém světě zvýšily více než pětkrát. Zvýšení dluhů je vyšší než hospodářský růst, HDP se od roku 2002 celosvětově pouze ztrojnásobil.

„Může se zdát, že trhy netrpí – zatím. Ale lidé trpí. Některé z nejchudších zemí světa jsou nuceny volit mezi obsluhou svých dluhů a obsluhou svých lidí,“ řekl novinářům generální tajemník OSN António Guterres.

Podle zprávy připadá na rozvojové země přibližně 30 % světového veřejného dluhu, přičemž 70 % z něj připadá na Čínu, Indii a Brazílii. Zpráva rovněž zdůraznila, že v 59 zemích přesahuje poměr dluhu k HDP 60% hranici, jejíž překročení znamená vysokou míru zadlužení.

OSN uvedla, že mezinárodní finanční architektura neadekvátně prodražuje přístup rozvojových zemí k pomoci. Poukazuje na to, že čisté úrokové platby z dluhu přesahují 10 % příjmů u padesáti zemí s rozvojovou ekonomikou na celém světě.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.