Ekvádor: Volby ve stínu vražd, korupce a obchodu s drogami

Levicová politička Luisa Gonzálezová míří k vítězství v prvním kole ekvádorských prezidentských voleb, jak ukázaly dílčí výsledky. V neděli přišlo k volebním urnám více než 13 milionů obyvatel.

Podle ekvádorské Národní volební rady (CNE – Concejo Nacional Electoral) se Gonzálezová v říjnovém druhém kole voleb utká s překvapivě druhým Danielem Noboou, protože ani jeden z kandidátů nezískal více než 50 % hlasů.

„Již tyto předběžné výsledky ukazují trend, který zaručuje, že Ekvádorci půjdou 15. října do druhého kola,“ uvedla v neděli předsedkyně CNE Diana Atamaintová.

Gonzálezová je považována za chráněnkyni bývalého levicového prezidenta Rafaela Correi – který má v zemi stále velký vliv a její kandidaturu podpořil z belgického exilu. Bývalý prezident byl v roce 2020 v nepřítomnosti odsouzen k osmi letům vězení za úplatkářství s přitěžujícími okolnostmi, což opakovaně popíral.

Gonzálezová slíbila posílit veřejné výdaje a sociální programy a chce řešit bezpečnostní krizi odstraněním hlavních příčin násilí, jako je chudoba a nerovnost.

Daniel Noboa je synem obchodníka s banány Álvara Noboa – který se sám nejméně pětkrát ucházel o prezidentský úřad. Pětatřicetiletý Noboa byl zákonodárcem předtím, než odstupující prezident Guillermo Lasso rozpustil zákonodárný sbor a vyhlásil předčasné volby.

V letošním prezidentském klání, které bylo přerušeno vraždou prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, otevřeného protikorupčního novináře, zaujímala hlavní místo kriminalita.

Ekvádor už není bezpečná země

Tento rok bylo zabito již několik politiků, ale Villavicenciova smrt posunula problémy země na světovou scénu. Předběžné důkazy naznačují, že podezřelí zadržení v souvislosti s jeho vraždou jsou členy organizovaných zločineckých skupin.

Villavicenciova smrt poukazuje na prudkou proměnu této andské země. Ještě před několika lety byl Ekvádor považován za místo relativního bezpečí.

V posledních letech se v Ekvádoru v důsledku kokainového boomu vystupňovalo násilí, které způsobilo, že zločinecké gangy změnily krajinu a začaly se věnovat úplatkářství na vysoké úrovni, vydírání, a vraždění všech, kdo se jim připletli do cesty.

Násilí a nedostatek ekonomických vyhlídek vedly k tomu, že se mnoho Ekvádorců rozhodlo zemi opustit – někteří do sousedních zemí, jiní do Spojených států. Více než polovina ekvádorské pracovní síly pracuje v šedé ekonomice, což znamená, že miliony lidí nemají smlouvu a balíček sociálních dávek, na které by se mohli v těžkých časech spolehnout.

K tomu se přidávají následky hospodářské krize během pandemie, která Ekvádor zasáhla více než téměř všechny ostatní země Latinské Ameriky. Ekonomika se propadla o 9 % a stále se z toho nevzpamatovala. Zanikly miliony pracovních míst. To je další důvod, proč se gangy organizovaného zločinu neobávají o rekruty.

Centrum drogové logistiky

Před několika lety si mezinárodní zločin vybral Ekvádor jako své nové logistické centrum. Země je atraktivní díky své poloze mezi producenty koky Peru a Kolumbií, ekonomice fungující na americké dolary a jednomu z největších latinskoamerických přístavů v Guayaquilu. Zejména mexické kartely, ale také albánská mafie se zde uchytily a spojily se s místními gangy.

Výsledkem je bezprecedentní vlna násilí. Počet vražd v roce 2022 činil 26 případů na sto tisíc obyvatel, čímž předčil i země jako Mexiko a Brazílie. Tváří v tvář této situaci neměl prezident Guillermo Lasso jinou možnost než v loňském roce čtyřikrát vyhlásit výjimečný stav. Ozbrojené síly musely zajišťovat vnitřní pořádek v zemi celkem 165 z 365 dnů.

Nejen obyvatelé hodnotí situaci v zemi jako stále hrozivější. Přímé zahraniční investice, které podle údajů centrální banky ještě v roce 2022 činily 788 milionů dolarů, budou podle očekávání analytiků letos také pravděpodobně mnohem nižší. Země by byla pro německé firmy skutečně zajímavá jako trh s ekologickými technologiemi a zeleným vodíkem, ale stále tvrdší excesy násilí je odrazují.

Latinskoamerické země s nejvyšším počtem vražd na 100 000 obyvatel. Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.