Pasta Oner: Žijeme na horizontu pozlaceného věku

„Dílo Pasty Onera svým charakteristickým způsobem reflektuje a ironizuje současnou popkulturní společnost,“ uvedl na adresu umělce kurátor Pavel Kubesa.

Pasta Oner (*1979), vlastním jménem Zdeněk Řanda, je multimediální umělec, který se v posledních již více než deseti letech stabilně řadí mezi nejvýraznější postavy současného českého výtvarného umění. Typické jsou pro něj akrylové a olejové obrazy, nástěnné plastiky, objekty, sochy a prostorové instalace. V průběhu své dvacetileté profesionální umělecké kariéry vystavoval v řadě předních výstavních institucí, jak se dočteme na webu Oblastní galerie Liberec.

Na své nejnovější výstavě The Gilded Age vzdává hold tzv. zlatému věku, zároveň ale poukazuje na to, že naše společnost balancuje na hraně globálních krizí a zpochybňuje svůj blahobyt.

Oner často pracuje s odkazy na pop-art i slavné mistry – obraz vlevo s názvem „Deposition“ nám připomíná slavnou Caravaggiovu malbu.
Zde se autor inspiroval Myrónovým Diskobolem.

Z obrazů a objektů vytvořil autor site-specific instalaci v podobě postapokalyptické krajiny, které ale nechybí nadhled. Drtivá většina z desítek prezentovaných prací vznikla speciálně pro libereckou výstavu a k vidění jsou tak vůbec poprvé.

Autor si ve svých výstavách všímá určitých kulturních fenoménů, idolů a ikon, ale i samotných uměleckých forem druhé poloviny 20. století, které v západním kulturním milieu prošly již dávno svými životními cykly, uzavřely se či jinak se recyklovaly, avšak do našeho kulturního prostoru začaly pronikat až s pádem železné opony. Současně nikdy neopouští myšlenku, že „my“ jako společnost jsme v některých společenských rovinách onen v devadesátých letech objevený, opěvovaný a fascinující Západ nikdy zcela nedohnali. Pastovy výstavní narativy tak jsou veskrze autentickou lokální výpovědí, svědectvím ze společenského teritoria postkomunistických zemí střední Evropy, jejichž vývoj se odehrává na pozadí bouřlivých změn globálního významu.

Tzv. bazénová hala nás svým názvem upozorňuje, že zde kdysi býval bazén. Oblastní galerie Liberec totiž sídlí v budově Městských lázní.

Výstavu The Gilded Age můžete navštívit do 1. října 2023. Každý čtvrtek je vstup volný (10-20 hodin).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.