Izrael: Netanjahu chce po násilnostech v Tel Avivu okamžitou deportaci Eritrejců

Izrael zvažuje tvrdé kroky včetně okamžité deportace eritrejských žadatelů o azyl, kteří se podíleli na nedávných nepokojích v Tel Avivu.

Při násilných střetech s policií a potyčkách mezi skupinami příznivců a odpůrců eritrejského režimu bylo zraněno přibližně 170 lidí. Nepokoje vrátily na politickou scénu otázku migrantů v době, kdy je Izrael již rozdělen kvůli velmi kontroverznímu přísnému plánu vlády na revizi soudnictví. Premiér Netanjahu a další členové jeho kabinetu obviňují Nejvyšší soud z toho, že zablokoval dřívější pokusy o vytlačení migrantů z Izraele. “Nyní přetrvává vážný problém s nelegálními vetřelci na jihu Tel Avivu i jinde,” řekl premiér na nedělním mimořádném zasedání vlády. Vláda chce přijmout okamžitá rázná opatření. “Chceme tvrdá opatření proti výtržníkům, včetně okamžité deportace těch, kteří se na nich podíleli.” Netanjahu požádal ministry, aby mu předložili plány “na odstranění všech ostatních nelegálních infiltrátorů”. Krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir nyní plánuje předložit návrh zákona, který by zrušil část izraelského kvazi-ústavního základního zákona o lidské důstojnosti a svobodě, aby prosadil masové deportace migrantů, kteří do země vstoupili nelegálně.

Odhaduje se, že v Izraeli se nachází přibližně 18 000 žadatelů o azyl z Eritreje, z nichž většina přišla před lety nelegálně přes Sinajský poloostrov v Egyptě. Tvrdí, že utekli před nebezpečím, pronásledováním a povinnou vojenskou službou v jedné z nejrepresivnějších zemí světa. Eritrea je totiž zemí, kde vládne pevnou rukou jedna strana a poměry jsou velmi napjaté. Média jsou v rukou vládnoucího režimu a zemi se často přezdívá „Severní Korea Afriky“. Ačkoli se zdá, že Eritrejci podporující režim nepotřebují mezinárodní ochranu jako uprchlíci, izraelské úřady dosud nerozlišovaly mezi žadateli o azyl na základě jejich politické příslušnosti. Eritrea byla italskou kolonií, aby posléze přešla pod nadvládu Etiopie. V době, kdy si Eritrea připomíná 30 let nezávislosti na Etiopii, pořádá její diaspora slavnosti. Kromě Izraele však některé z oslav v Evropě a Severní Americe poznamenaly výbuchy násilí – minulý měsíc byl třídenní eritrejský kulturní festival v kanadském Torontu zrušen poté, co se střetli příznivci a odpůrci eritrejského režimu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.