Válka na Ukrajině: Drony z australského kartonu použité k útoku na ruské letiště ukazují, jak jsou inovace klíčem k modernímu vedení války

Konflikty v budoucnu budou ovlivňovat zejména bezpilotní letouny, což bude mít dopad na mezinárodní vztahy, bezpečnost a obranu.

Inovativní konstrukční řešení mohou mít ve válečném prostoru obrovský dopad, proto je důležité pochopit zásady, které stojí za jejich vývojem. Dobrým příkladem toho, jak to může fungovat, je nedávné použití levných kartonových dronů Ukrajinou, které dodala Austrálie, k útokům na cíle v Rusku, napsal Paul Cureton pro The Conversation.

Austrálie dodává Ukrajině 100 těchto dronů měsíčně od března letošního roku v rámci balíčku pomoci v odhadované hodnotě 15,7 milionů liber na základě dohody uzavřené v červenci 2021, uvádí Australské armádní centrum pro obranné inovace.

Nově vznikající technologie mají tendenci převládat nad současnými technologiemi, což vede ke vzniku konkurenčních protitechnologií. Tento kruhový vztah poháněný inovacemi je ve válce často kritický, protože může přinést klíčový technologický pokrok.

Technologie dronů byla původně vyvinuta pro vojenské účely. Poté se ukázalo, že nabízí možnosti v civilní sféře pro logistiku, doručování a pomoc při katastrofách. To pak zase nabídlo nové inovace, které se mohou promítnout do vojenských aplikací.

Konflikty v budoucnu budou ovlivňovat zejména bezpilotní letouny, což bude mít dopad na mezinárodní vztahy, bezpečnost a obranu.

Australská firma Sypaq, inženýrská společnost založená v roce 1992, vytvořila systém Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS) pro použití ve vojenských, donucovacích, pohraničních a záchranných službách, jakož i v oblasti bezpečnosti potravin, kontroly majetku a pátrání a záchrany.

Ukrajinské síly údajně použily 27. srpna při útoku na letiště v Kurské oblasti na západě Ruska bezpilotní letouny PDDS. Útok poškodil stíhací letoun Mig-29 a čtyři stíhačky Su-30, dvě odpalovací zařízení protiletadlových raket Pancir, zbraňové systémy a systém protivzdušné obrany S-300.

Zásady návrhu

Konstrukční zásady úspěchu dronů se točí kolem několika faktorů, včetně výrobních nákladů, materiálu draku, hmotnosti, užitečného zatížení, doletu, nasazení a snadného použití. Mezi další hlediska patří spolehlivost ovládacího softwaru a schopnost létat s dronem za různých povětrnostních podmínek.

Malé bezpilotní letouny obecně nabízejí snímky s vysokým rozlišením pro průzkum v rychle se měnícím válečném prostoru. Dron Corvo je vybaven kamerou s vysokým rozlišením, která poskytuje snímky pokrývající velkou oblast a přenáší záběry zpět svému uživateli v reálném čase.

Význam mapování v reálném čase je zásadní pro velení a řízení moderních agilních ozbrojených sil, protože může řídit pozemní síly, těžké zbraně a dělostřelectvo.

V některých případech se konstrukce malých bezpilotních letounů soustředí na přizpůsobení užitečného zatížení pro nesení různých typů munice, jak bylo vidět při útoku v Kursku.

Drony z lepenky unesou 5 kg, mají rozpětí křídel dva metry a dolet 120 km, přičemž jejich cena údajně činí 3 500 dolarů. Voskovaná lepenka je ideálním materiálem, protože nabízí odolnost vůči povětrnostním vlivům, přepravu v plochém balení (rozměry 510 × 760 mm) a, což je důležité, lehký drak, který umožňuje delší dolet a vysokou cestovní rychlost 60 km/h.

Drony s pevnými křídly mají také delší dolet než rotorové drony, protože křídla vytvářejí vztlak a drak letadla má menší odpor, takže jsou energeticky účinnější. Mohou také létat ve větších výškách. Drony lze vypustit z jednoduchého katapultu nebo ručně, a tak je lze rychle nasadit.

Low-tech materiál, hi-tech myšlení

Radar spočívá v přenosu elektromagnetických vln, které se odrážejí od jakéhokoli objektu zpět k přijímací anténě. Karton je obecně pro radar hůře zjistitelný, ale jeho součásti, například baterie, lze detekovat.

Dron Corvo však bude mít pravděpodobně malou signaturu. K dosažení plných stealth vlastností jsou zapotřebí materiály pohlcující radary. Tyto polymery mají různé absorpční vlastnosti, aby se zabránilo detekci radarem.

Dalším principem konstrukce je schopnost dronu rojit se. Roje bezpilotních letounů mohou díky svému objemu překonat systémy protivzdušné obrany nebo mohou být použity jako klamné cíle při kontrarozvědných operacích.

Roje jsou do značné míry závislé na vývoji umělé inteligence, která je stále ještě v počátcích výzkumu. Nedávný závod dronů na univerzitě ETH v Curychu, v němž drony pilotované umělou inteligencí porazily drony řízené mistry světa v závodech dronů, však tento potenciál zdůraznil.

Všechny tyto konstrukční principy a inovace změnily a stále mění způsob vedení války a válčiště. Je pravděpodobné, že malé bezpilotní letouny s nízkými náklady budou mít v budoucnu další úspěchy v misích.

 

Autor: Paul Cureton (vyučující v oboru designu, Lancaster University)

Zdroj: The Conversation, „Ukraine war: Australian-made cardboard drones used to attack Russian airfield show how innovation is key to modern warfare“ (01.09.2023)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.