Evropu zachvátila “dublovaná krize”

Šéf ekonomiky EU tvrdí, že Evropu postihla hned dvojitá krize, tvrdí ale, že se kontinent ještě může vyhnout ekonomickému propadu.

Evropa čelí dopadům “dvojí krize”, recesi se však může vyhnout, tvrdí evropský komisař pro hospodářské záležitosti Paolo Gentiloni. “Myslím, že čelíme dopadu dvojí krize,” řekl Gentiloni v narážce na geopolitický dopad ruské invaze na Ukrajinu v plném rozsahu a následný hospodářský dopad na evropský kontinent. “Z geopolitického hlediska měla (krize) samozřejmě dopad i na USA a celý svět, ale z ekonomického hlediska vážně zasáhla Evropu a zejména Německo,” domnívá se Gentiloni. Ruská invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku vyvolala v Evropě vážné obavy, že region vstoupí do výrazného hospodářského útlumu. Evropští představitelé jsou však optimističtí a uvádějí, že se evropskému regionu podařilo zajistit alternativní dodávky energie, které do té doby pocházely především z Ruska, a některé vlády dokonce zvládly poskytnout úlevu spotřebitelům, kteří se potýkali s vysokými náklady na energie.

Co se týče aktuálních ekonomických dat, pak ekonomika Eurozóny podle Mezinárodního měnového fondu v roce 2022 rostla tempem 3,5 %. V letošním roce očekává MMF pro Eurozónu růst o 0,8 % a v roce 2024 o 1,4 %. “Měli jsme vynikající rok 2022, vyšší růst než USA a Čína,” prohlásil Gentiloni pro televizi. “Zpomalení začalo od posledního čtvrtletí roku 2022 a je tam, ale prosím, nenazývejte to recesí, protože si myslím, že se recesi můžeme vyhnout, vyhýbáme se jí,” dodal. Evropská komise, výkonná složka EU, zveřejní 11. září nové hospodářské prognózy pro celý region. Tyto prognózy naznačí, jaký bude růst v této oblasti. Nedávné hospodářské údaje však vyvolávají obavy ze zpomalení. Například evropská podnikatelská aktivita se během srpna snížila na nejnižší úroveň od listopadu 2020. Inflace se v posledních měsících zmírnila, ale poslední soubor údajů ukázal, že celková hodnota v srpnu oproti předchozímu měsíci stagnovala na 5,3 %. Ačkoli je nižší než na začátku letošního roku, stále se nachází výrazně nad 2% cílem Evropské centrální banky. “Proč po silném oživení po pandemii naše ekonomika zpomaluje? Myslím, že kvůli výzvě k získání energetické nezávislosti, která byla pro naše rodiny velmi nákladná a podněcovala inflaci,” tvrdí Gentiloni.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.