Interpol oslavil 100 let své existence

7. září uplynulo 100 let od založení Interpolu.

Jak ukazuje tato infografika, mezinárodní policejní síť byla založena v září 1923, původně pod názvem Mezinárodní komise kriminální policie (ICPC), aby se o více než 60 let později, v roce 1989, přejmenovala na Mezinárodní organizaci kriminální policie neboli Interpol. Německo, Francie, Čína a Španělsko byly jen některé z 20 zakládajících členů skupiny, která se nyní rozrostla na úctyhodných 195 zemí. Nejnovějším členem se staly Mikronéské federativní státy, které se připojily teprve v listopadu 2021, informuje web Statista.

Jedním z aspektů, jimiž je Interpol pravděpodobně nejznámější, je jeho „červené oznámení“ (Red Notice). Jedná se o výzvu, kterou Interpol vydává na žádost členské země, aby orgány činné v trestním řízení po celém světě našly a zatkly uprchlíka hledaného pro závažné trestné činy, jako jsou vraždy, znásilnění a podvody, s cílem jeho vydání. V roce 1947 vydal tehdejší ICPC vůbec první „červené oznámení“, když vyhlásil mezinárodní pátrání po Rusovi, který zabil policistu. Podle Interpolu jsou ročně vydávány tisíce červených oznámení, která jsou zasílána všem členským zemím elektronicky prostřednictvím zabezpečených policejních kanálů. Existuje i několik dalších barevných oznámení, včetně žlutého, modrého, černozeleného a fialového, která plní různé funkce, od hledání pomoci při pátrání po pohřešovaných osobách až po varování před vážným a bezprostředním ohrožením veřejné bezpečnosti. Červená oznámení se však v posledních letech dostala pod palbu kritiky kvůli jejich zneužitelnosti totalitními a autoritářskými režimy.

Interpol působí v řadě klíčových oblastí, od obchodu se střelnými zbraněmi po obchod s drogami. Například poslední jmenovaná oblast nese název operace Lionfish, která byla zahájena v roce 2013 a představuje mezinárodní spolupráci v boji proti drogám, při níž bylo v tomto roce zabaveno 30 tun kokainu, heroinu a marihuany. Mezi další operace patří operace Pangea, která se zaměřuje na online prodej padělaných a nelegálních léků, operace INFRA-RED, zaměřená na boj proti obchodování s lidmi a vykořisťování dětí, a operace Sunbird, která se soustředí na trestné činy proti životnímu prostředí, jako je nelegální těžba dřeva a obchodování s volně žijícími živočichy.

V průběhu let síť zvýšila své kapacity v oblasti ukládání a sdílení dat. Nyní se rozšířila na 19 různých databází, z nichž nejnovější přibyly v roce 2021: I-Familia a aplikace ID-ART. První z nich je databáze sdílená s policejními jednotkami po celém světě, která slouží k identifikaci pohřešovaných osob prostřednictvím vzorků DNA jejich rodinných příslušníků, zatímco druhá zaznamenává údaje o odcizených uměleckých dílech a je nyní uživatelům k dispozici prostřednictvím aplikace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.