Napouštění nové etiopské přehrady na Nilu bylo dokončeno, Egypt se bouří

Etiopie oznámila, že naplnila svou „Velkou etiopskou přehradu znovuzrození“ (GERD) na Nilu, která je zdrojem dlouholetého sporu o vodu s Egyptem a Súdánem ležícími níže po proudu.

Toto oznámení přišlo v neděli 10.9., tedy pouhých čtrnáct dní poté, co tyto tři země po dlouhé přestávce obnovily jednání o dohodě, která by zohledňovala potřeby všech tří zemí v oblasti vodního hospodářství. Egyptské ministerstvo zahraničí tento krok Etiopie odsuzuje a označuje napouštění přehrady za “nezákonné”. Egypt a Súdán se obávají, že obrovský projekt GERD v hodnotě 4,2 miliardy dolarů výrazně sníží podíl vody z Nilu, který dostávají, a opakovaně žádají Addis Abebu, aby zastavila jeho naplňování, dokud se všichni nedohodnou na tom, jak by měl fungovat. “S velkým potěšením oznamuji úspěšné dokončení čtvrtého a posledního napouštění přehrady Renaissance Dam,” uvedl etiopský premiér Abiy Ahmed na X, dříve známém jako Twitter. “Bylo to hodně náročné. Mnohokrát jsme byli nuceni couvat. Měli jsme vnitřní výzvy i vnější tlak. Do této fáze jsme se dostali díky tomu, že jsme to zvládli společně s Bohem,” řekl Abiy. “Věřím, že dokončíme, co jsme si naplánovali,” řekl. Etiopská vláda na X uvedla, že GERD, pravděpodobně největší přehrada v Africe, je “darem generacím”. “Dnešní hrdinná generace vybuduje zítřejší silnou Etiopii na pevných základech,” pokračovali činitelé.

Při plném výkonu by obrovská vodní přehrada dlouhá 1,8 kilometru a vysoká 145 metrů mohla generovat více než 5 000 megawattů. To by zdvojnásobilo výrobu elektřiny v Etiopii, k níž má v současnosti přístup pouze polovina ze 120 milionů obyvatel země. Káhira však vyjafřuje své rozhořčení. “Jednostranné” opatření Addis Abeby k dokončení naplnění megapřehrady “zatíží” jednání s Egyptem a Súdánem, která byly v roce 2021 pozastavena, ale minulý měsíc obnovena, uvedlo ministerstvo zahraničí Egypta ve svém prohlášení. Súdánská vláda se zatím nevyjádřila. Přehrada je od roku 2011, kdy Etiopie projekt zahájila, předmětem regionálního sporu. Cílem jednání mezi třemi vládami, která byla po téměř dvou a půl letech patové situace obnovena 27. srpna v Káhiře, je dosáhnout dohody, která “zohlední zájmy a obavy všech tří zemí”, uvedl tehdy egyptský ministr pro vodní zdroje a zavlažování Hani Sewilam. Vyzval k “ukončení jednostranných opatření”. Egypt, který již nyní trpí velkým nedostatkem vody, považuje přehradu za existenční hrozbu, protože je z 97 % závislý na Nilu. Postoj křehkého Súdánu, který se v současnosti zmítá v občanské válce, v posledních letech kolísá. Etiopie tvrdí, že přehrada GERD, která se nachází na severozápadě země asi 30 km od hranic se Súdánem, nesníží objem vody tekoucí po proudu. Podle OSN by však Egyptu mohla “do roku 2025 dojít voda” a části Súdánu, kde byl konflikt v Dárfúru v podstatě válkou o přístup k vodě, jsou v důsledku změny klimatu stále více ohroženy suchem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.