Rusko a africké země obchodují v jüanech, podíl rublu, dolaru a eura dramaticky poklesl

Ruská měna se pro obchodování ukazuje jako značně volatilní.

Podle ruských novin RBK došlo v posledních měsících k propadu využití ruského rublu při obchodních transakcích, týká se především ruských vývozů do afrických zemí.

Na začátku roku 2023 dosáhl podíl rublu na zúčtování afrických zemí s Ruskem téměř 80 %. Jednalo se o nejvyšší podíl rublu od roku 2021, kdy se tato data začala publikovat. V polovině roku však jeho podíl klesl na 12,7 %. Ruskou měnu nahradil jüan a měny dalších spřátelených zemí, napsaly noviny.

Zároveň došlo ke snížení podílů tzv. „ne přátelských“ měn (tj. vesměs západních měn jako je dolar a euro) ve vzájemném obchodě mezi africkými zeměmi: v květnu se jednalo o skoro 60 %, ale v červenci podíl klesl na 8,5 %, tedy podobně jako ruský rubl.

Zdroj: RBK

„Je zcela zřejmé, že uvolněné místo po „ne přátelských“ zemích, které s námi nechtějí spolupracovat, zaujímají státy, které jsou připraveny s námi spolupracovat, včetně afrických zemí,“ řekl k tomu Ruslan Davydov, úřadující šéf ruské Federální celní služby (FCS), když komentoval zvýšení podílu obchodního obratu s Afrikou z 2,3 na 3,7 procenta. Podle ruských celníků činil v lednu 2023 vývoz z Ruska 32,9 miliardy dolarů a dovoz 22,2 miliardy dolarů.

Podle experta ruské centrální banky Andreje Gnidčenka strukturu měn v obchodě s africkými zeměmi výrazně ovlivňují jednotlivé velké obchody.

Hlavní měnou, kterou mohou africké země využívat, je nyní čínský jüan a v menší míře i indická rupie. Ruský rubl má spíše volatilní postavení a jeho úloha v transakcích se mění každý měsíc.

K tradičním ruským obchodním partnerům v Africe patří Egypt a Alžírsko, v poslední době se k nim připojují i další africké země s přístavy. Větší využití těchto dopravních uzlů ruskými vývozci částečně přispělo ke změnám struktury ruských importů do Afriky, a to ze zeměpisného, komoditního i měnového pohledu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.