Západ definitivně prohrál bitvu na globálním Jihu: už nikdy nás nebudou poslouchat, píší FT

Zbrklá západní podpora Izraele bez ohledu na lidská práva milionu Palestinců zhatila snahy dostat velké země globální Jihu na stranu odsouzení ruských kroků na Ukrajině.

Západní podpora izraelského útoku na Gazu zhatila pokusy o konsensus s významnými rozvojovými zeměmi globálního Jihu ohledně odsouzení ruské války na Ukrajině, napsaly noviny Financial Times.

Západní reakce na útok Hamásu na Izrael a také izraelské sliby vrátit úder Gaze zmařily několikaměsíční snahu vykreslit Moskvu jako globálního vyvrhele, který porušuje mezinárodní právo. Reakce západních zemí je rovněž vystavila obvinění z pokrytectví, konstatovaly noviny.

Západní představitelé spěchající všemožně vyjádřit podporu izraelské straně byli obviněni z toho, že ve spěchu odsoudili útok Hamásu a podpořili Izrael, aniž by hájili zájmy 2,3 milionu Palestinců.

Někteří západní diplomaté se v prvních dnech po útoku Hamásu v Izraeli obávali toho, že Spojené státy dají Tel Avivu bianco šek k útoku na Gazu plnou silou.

Více než deset západních představitelů sdělilo britským novinám, že takové jednání zhatilo západní snahy o dosažení konsensu ohledně ruského jednání na Ukrajině se zeměmi jako je Indie, Brazílie a Jižní Afrika.

List cituje západního diplomata z jedné ze zemí G7: „Bitvu na globálním Jihu jsme definitivně prohráli…Veškerá práce, kterou jsme s globálním Jihem [v souvislosti s Ukrajinou] vykonali, byla ztracena… Zapomeňte na pravidla, zapomeňte na světový řád. Už nás nikdy nebudou poslouchat.“

Mnohé rozvojové země tradičně podporují palestinskou věc. Vnímají ji jako snahu o sebeurčení a boj proti globální nadvládě USA, které Izrael nejvíce podporují.

Podle listu jsou někteří američtí diplomaté soukromě znepokojeni tím, že administrativa současného prezidenta  Joe Bidena nijak reflektovala, že široká podpora Izraele může vést k odcizení větší části zemí globálního Jihu.

Mnohé země globálního Jihu, velmoci jako Čína nebo Rusko, si vytvořily dobré vztahy s Palestinci, uvedl dále list.

„To, co jsme řekli o Ukrajině, musí platit i pro Gazu. Jinak ztratíme veškerou důvěryhodnost,“ sdělil vysoce postavený diplomat ze skupiny G7 novinám. A dále dodal: „Brazilci, Jihoafričané, Indonésané: proč by vůbec měli věřit tomu, co říkáme o lidských právech?“

Článek dále připomíná, že jen pár týdnů před útokem Hamásu v Izraeli požádaly západní země na summit skupiny G20, aby představitelé rozvojových zemí odsoudili ruské útoky na ukrajinské civilisty a dodržovali Chartu OSN a mezinárodní právo. Nyní se jim stejný argument vrátil v souvislosti s požadavkem, aby i západní země odsoudili odvetu Izraele v Gaze a rozhodnutí omezit dodávky vody, elektřiny a plynu do Gazy.

List dále uvádí, že představitel EU kritizoval Rusko za to, že této situace využívá ve svůj prospěch. „Rusko má obrovský zájem na prodlužování tohoto konfliktu, vzhledem k tomu, že odvádí pozornost… a že může změnit světový narativ,“ řekl dále novinám jeden ze západních ministrů zahraničí.

Arabské státy, zejména Jordánsko a Egypt, naléhaly na západní představitele, aby přitvrdili v otázce ochrany civilistů v Gaze. „Pokud označujete odříznutí od vody, potravin a elektřiny na Ukrajině za válečný zločin, pak byste měli totéž říci o Gaze,“ řekl jeden z arabských představitelů.

Některé západní země nyní posílily dodávky humanitární podpory pro Gazu. Americký prezident Joe Biden jednal ve středu v Izraeli s představiteli Jordánska, Egypta a palestinské samosprávy.

Na úterním mimořádném video summitu vedoucích představitelů EU několik z nich varovalo, že pokud nebudou prosazovat práva Palestinců v Gaze, hrozí, že západní státy budou obviněny z pokrytectví. Diskuze prý byla vyvolána tím, že předsedkyně EK Ursula von der Leyenová se minulý týden bez mandátu členských zemí rozhodla cestovat do Izraele. Kromě mandátu neměla EU, kterou předsedkyně reprezentovala, ani dohodnutý společný postoj.

Diplomaté EU a USA chtějí využít pátečního summitu v Bílém domě mezi Bidenem, von der Leyenovou a předsedou Rady EU Charlesem Michelem, který zastupuje 27 vedoucích představitelů členských států EU, k vytvoření společného postoje. Noviny citují jednoho z představitelů EU: “Evropa zde musí držet linii…Na začátku jsme měli trochu zmatek, ale myslím, že nyní jsme lépe koordinovaní, pokud jde o obranu základních práv a zajištění toho, abychom viděli obě strany.”

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.