Statisíce lidí po celém světě pochodovaly proti izraelskému bombardování Gazy

Statisíce demonstrantů se o víkendu sešly ve městech Evropy, Blízkého východu, Spojených států a Asie, aby vyjádřily podporu Palestincům.

Lidé po celém světě se v době izraelského vojenského útoku na pásmo Gazy shromáždili na podporu Gazy, aby demonstrovali svou rozhořčenost nad faktem, že pokračující izraelské bombardování zabilo již přes 8 000 Palestinců. V jednom z největších pochodů prošly velké davy centrem britského hlavního města Londýna, aby požadovaly po vládě premiéra Rishiho Sunaka příměří. Sobotní pochod v Londýně byl většinou pokojný, přesto však policie provedla devět zatčení: dvě za napadení policistů a sedm za přestupky proti veřejnému pořádku – některé z nich byly řešeny jako trestné činy z nenávisti. Policie odhaduje účast na 50 000 až 70 000 lidí. Sunakova vláda se v souladu s postojem Washingtonu zdržela výzvy k příměří a místo toho se vyslovila pro humanitární přestávky, které by umožnily dostat pomoc k lidem v Gaze. Spojené království podpořilo “právo Izraele na obranu” poté, co při útoku Hamásu 7. října zahynulo více než 1 400 lidí, většinou civilistů. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví počet obětí v Gaze od zahájení izraelského bombardování před třemi týdny přesáhl 7 700, většinou civilistů.

Kde probíhaly další demonstrace? V Malajsii skandoval velký dav demonstrantů hesla před americkým velvyslanectvím v Kuala Lumpuru. V jihoindickém státě Kérala se k projevení solidarity s Palestinou sešlo odhadem 100 000 lidí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v projevu ke statisícům příznivců na obrovském shromáždění v Istanbulu prohlásil, že Izrael je okupant, a zopakoval své stanovisko, že Hamás není “teroristickou” organizací. Erdogan si tento týden vysloužil od Izraele ostrou výtku za to, že ozbrojenou skupinu nazval “bojovníky za svobodu”. Protesty se dále konaly také v iráckém hlavním městě Bagdádu. Palestinští demonstranti v Hebronu na okupovaném Západním břehu vyzvali k celosvětovému bojkotu izraelských výrobků. “Nepřispívejte k zabíjení palestinských dětí,” skandovali. V Evropě vyšli lidé do ulic například v Kodani, Římě či Stockholmu. Některá města ve Francii od začátku války zakázala shromažďování v obavě, že by mohla rozdmýchat sociální napětí. Navzdory zákazu se však v Paříži v sobotu 28. 10. konalo malé shromáždění a přes tisíc lidí pochodovalo také ve městě Marseille na jihu země. V novozélandském hlavním městě Wellingtonu pochodovaly tisíce lidí s palestinskými vlajkami a transparenty s nápisem “Svobodná Palestina” k budově parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.