Drahé vstupy drtí i drobné chovatele: svatomartinská husa bude luxus

Náklady na chov jsou tak vysoké, že bylo v letošním roce vykrmeno jen 125 tisíc kusů těchto ptáků, tedy o 26 procent méně než loni.

Z tradiční české svatomartinské husy se stává luxusní zboží. Náklady na chov jsou tak vysoké, že bylo v letošním roce vykrmeno jen 125 tisíc kusů těchto ptáků, tedy o 26 procent méně než loni. Jedná se o sezonní záležitost, kterou se zabývají spíše menší chovatelé. Ti nemohou využít množstevní slevy na nákup krmiv, chovného materiálu, energií či pohonných hmot a drobnější chovy jsou navíc náročnější na lidskou práci kvůli nižší úrovni automatizace, uvedla tisková zpráva Agrární komory České republiky.

Zatímco v předešlých dvou letech decimovala chovy drůbeže ptačí chřipka, která měla vliv i na počet vylíhlých a vykrmených hus a kachen, v letošním roce dělají chovatelům největší starosti náklady, a tím také odbyt. Ceny krmných směsí se podle dosavadních oficiálních statistik stále drží na vysoké úrovni 10 899 korun za tunu u výkrmu masné drůbeže a u nosnic činí tato nákladová položka 9143 korun za tunu. To znamená, že oproti loňsku ceny stagnují, zatímco cena krmné pšenice, která je s kukuřicí a sójou hlavní složkou krmné směsi, se snížila o desítky procent. Chovatelé však tento pokles pocítili až v říjnu, a to v řádech pouhých jednotek procent.

„České zemědělství má za sebou několik náročných let, kdy chovatelé čelili nejdříve protipandemickým opatřením a následně kvůli válce na Ukrajině raketovému růstu nákladů a zpřetrhání dodavatelsko-odběratelských vztahů a mimořádnému zpřísnění požadavků na welfare. V této nelehké situaci jim navíc vláda vyhrožuje škrty v dotačních podporách, které by měly za následek další snížení soběstačnosti Česka v produkci drůbežího masa a vajec. Čeští drůbežáři zřejmě již letos pocítí krácení národních dotačních podpor a mluví o dalším zhoršení situace v následujících letech,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Současně jsou tuzemští chovatelé drůbeže malými hráči na domácím trhu, kde proti nim stojí 8 zahraničních obchodních řetězců ovládajících 90 procent maloobchodu s potravinami. To dává obchodníkům nezměrnou vyjednávací sílu a tlačí své dodavatele do co nejnižších cen, které mnohdy nepokryjí ani náklady na produkci. Přesto zvyšují ceny pro zákazníky, kteří při nákupu svatomartinské husy v obchodě pocítí zdražení ještě více než loni. Podle informací z trhu stojí na pultech chlazená husa domácího původu od 250 korun za kilogram. Následně lidé zaplatí víc i v restauraci, ve velkých městech se cena za porci včetně přílohy pohybuje kolem 500 korun a za celou husu zákazníci zaplatí 2500 korun a více. Při přípravě svatomartinského menu může být méně nákladnou variantou kachna, kterých se v Česku vykrmí v průměru kolem 5 milionů kusů.

Levnějším řešením, jak připravit svatomartinské pokrmy, může být nákup zahraniční produkce z dovozu. Většinou se jedná o zmrazenou drůbež, která nedosahuje nadstandardních kvalitativních parametrů jako tuzemské husy a není navíc vykrmována tradičním způsobem v kombinaci s pastvou.

Chovatelé v tuzemsku navíc oproti státům, z nichž se do Česka dováží měsíčně tisíce tun drůbežího masa a miliony kusů vajec, musí splňovat nadstandardní požadavky na welfare a čelí nerovným podmínkám v rámci Evropské unie. „Například za tři roky bude platit zákaz chovů nosnic v obohacených klecích, který ale dosud zavedlo jen několik zemí. Nepatří k nim Polsko, které je tradičním dodavatelem vajec a drůbežího masa do Česka. Tato země a několik dalších států sousedících s Ukrajinou získaly mimořádnou finanční podporu z krizové rezervy Evropské unie kvůli válce na Ukrajině a dalším mimořádným problémům, přičemž na tuzemské drůbežáře se nedostalo,“ sděluje předsedkyně Českomoravského drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Nejistotu chovatelů prohlubují nejen vysoké náklady na produkci a nízké výkupní ceny, ale také obavy z šíření ptačí chřipky a souvisejících problémů s obchodováním. Agrární komora České republiky a Českomoravská drůbežářská unie proto dlouhodobě upozorňují na nutnost striktního dodržování zásad biologické bezpečnosti v chovech.

Další informace zde (česky).

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.