Kreml: cenzura je v Rusku nutností

Mluvčí Kremlu obhajoval cenzuru jako součást válečného stavu a nedokázal vysvětlit rozdíl mezi kritikou a „diskreditací“ ruské armády.

Válečný stav ospravedlňuje cenzuru a tvrdé zásahy úřadů v Rusku, prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Domnívám se, že v době války by samozřejmě měla existovat jistá cenzura a konkrétní pravidla, která by v normální, mírové době byla nepřijatelná, nyní by však měla být povinným atributem,“ řekl Peskov v rozhovoru pro studentský kanál MGIMO 360. V rozhovoru mimo jiné obhajoval zákon o zahraničních agentech jako nástroj proti vnějšímu vměšování do ruské politiky.

Nevymezil také rozdíl mezi kritikou a „diskreditací“ ruské armády, která je v Rusku trestným činem. Připustil, že hranice je „velmi tenká“, a těm, kteří chtějí „nevybíravě“ kritizovat ruské ozbrojené síly, doporučil, aby se napřed „desetkrát zamysleli“. Kremelský mluvčí Peskov dále označil současnou dobu za „velmi tvrdou“ a “vojenskou”, vyžadující „tvrdá opatření ze strany úřadů“. Poznamenal, že na tomto pozadí se mnoho lidí začíná bát. „Strach je normální pocit, který je člověku v určitých životních situacích vlastní, není na něm ale nic děsivého.“

Podle něj mnozí z těch, kteří opustili Ruskou federaci, začali svou vlast proklínat. Pro takové lidi bude velmi těžké se vrátit, varoval. Zároveň, když v této souvislosti hovořil o hudebnících a umělcích, kteří odešli, řekl, že nemohou očekávat, že si „koupí odpustek“ tím, že zajedou koncertovat na frontu, aby mohli v Rusku znovu pracovat, že to lidé, kteří v Rusku zůstali, nepřijmou.

Celý rozhovor v ruštině ZDE.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.