Somálsko se stalo součástí východoafrického obchodního bloku

Somálsko bylo koncem listopadu přijato do Východoafrického společenství (EAC) jako jeho osmý člen.

Regionální obchodní blok Východoafrické společenství (East African Community, EAC) usiluje o rozšíření volného obchodu v celém regionu. S výjimkou Somálska se země EAC dohromady rozkládají na ploše 4,8 milionu kilometrů čtverečních a jejich společný hrubý domácí produkt podle internetových stránek bloku činí 305 miliard dolarů. Celkový objem obchodu EAC v roce 2022 činil 78,75 miliardy dolarů. Organizace sídlí v tanzanském městě Arusha, byla založena v roce 2000 a snaží se podporovat obchod tím, že odstraňuje cla mezi členskými státy. V roce 2010 vytvořila společný trh. Somálsko se nyní připojilo k Burundi, Demokratické republice Kongo, Keni, Rwandě, Jižnímu Súdánu, Tanzanii a Ugandě. Tato nestabilní země Afrického rohu čítající 17 milionů obyvatel, usilovala o vstup do uskupení již od roku 2012. Jejím vstupem se trh EAC rozšíří na více než 300 milionů lidí. “Rozhodli jsme se přijmout Somálskou federativní republiku na základě smlouvy o přistoupení,” prohlásil na summitu sdružení v Tanzanii odstupující předseda EAC, burundský prezident Evariste Ndayishimiye. Posledním členem, kterého skupina přijala před Somálskem, byla v dubnu 2022 Konžská demokratická republika. “Přijměme všichni tuto novou kapitolu naší historie,” napsal hlavní ekonomický poradce somálského prezidenta Hassana Sheikha Mohamuda na platformě X. “Tento okamžik není jen vyvrcholením našich aspirací, ale i majákem naděje pro budoucnost plnou možností a příležitostí.”

Přijetí Somálska by mohlo pro blok znamenat další bezpečnostní výzvy, země se totiž snaží zastavit povstání teroristické skupiny mladých islámských vzbouřenců al-Šabáb napojené na al-Káidu. Ofenzíva Somálska proti této ozbrojené skupině se po výrazném pokroku na několik měsíců zastavila a vyvolala obavy, zda je vláda schopna 16 let trvající povstání potlačit. Členové EAC Keňa a Uganda posílají v rámci sil Africké unie vojáky, do Somálska byli poprvé vysláni v roce 2007, a to právě s cílem potlačit hnutí al-Šabáb. V listopadu loňského roku vyslalo EAC vojáky také do neklidné východní části Konžské demokratické republiky, která se k bloku připojila v loňském roce, poté, co se tam znovu objevila povstalecká skupina M23. Podle think tanku Heritage Institute for Policy Studies se sídlem v Mogadišu je vstup Somálska, které o vstup do bloku usiluje od roku 2012, “klíčovým krokem” v expanzi EAC do celé východní Afriky. Ve zprávě před summitem však think-tank uvedl, že “špatné výsledky Somálska v oblasti správy věcí veřejných, lidských práv a právního státu” by mohly bránit jeho hladké integraci do bloku. Země se také zapletla do sporů se svými sousedy – Etiopií, Džibutskem a Keňou – což někdy vedlo k přerušení diplomatických vztahů. V posledních letech však podnikla kroky k nápravě regionálních vazeb.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.