Německá vláda by měla bojovat proti energetické chudobě cílenou podporou domácností s nízkými příjmy

Energetická krize v Evropě v důsledku války na Ukrajině způsobila mnoha spotřebitelům velkou zátěž, neboť výdaje za energie nyní představují značnou část jejich příjmů.

Německá vláda by měla v příštích dvou letech poskytnout cílenou podporu domácnostem s nízkými příjmy ve výši téměř 17 miliard eur, aby účinně pokročila v energetické transformaci a zmírnila energetickou chudobu, uvádí se ve zprávě, kterou vypracoval poradenský Institut pro aplikovanou ekologii (Öko-Institut) na zakázku spotřebitelské organizace VZBV. Konkrétní podpora domácností s nízkými příjmy formou financování zateplení, výměny oken nebo přechodu na vytápění z obnovitelných zdrojů by zvýšila energetickou účinnost a využívání obnovitelných zdrojů energie. Podle autorů by to byl obzvláště účinný způsob, jak tyto domácnosti připravit na nadcházející zimu, pokud ceny energií zůstanou vysoké. „Krize cen energií představuje pro mnoho spotřebitelů velkou zátěž a situace se zhoršila zejména pro domácnosti s nízkými příjmy,“ uvedl Thomas Engelke z VZBV. „Vláda musí v příštích letech cíleně investovat, aby zmírnila energetickou chudobu v Německu na cestě k větší ochraně klimatu.“

17 miliardami eur by bylo domácnostem kompenzováno 80 % nezbytných investičních nákladů. Öko-Institut vypočítal, že výsledné úspory nákladů na energii by za dobu trvání opatření dosáhly 20 miliard eur. Navrhovaná veřejná investice by mohla snížit poptávku po energii o 9,5 terawatthodin a ušetřit 2,6 milionu tun emisí skleníkových plynů, uvedli autoři.

Zdroj: Carolina Kyllmann, „German govt should combat energy poverty with targeted support for low-income households – report“, (Clean Energy Wire, 01.12.2023)

Licnce: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Redakčně zkráceno, upraveno

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.