Summit EU-Čína: Lídři tvrdí, že je třeba řešit „rozdíly“ a rivalitu

Evropská unie a Čína uspořádaly 7. prosince 2023 v Pekingu svůj 24. summit. Předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se setkali s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Během čtvrtečního setkání v Pekingu čínský prezident Si Ťin-pching upozornil vrcholné představitele EU, že Čína a Evropa by se kvůli rozdílným politickým systémům neměly pouštět do konfrontace. Podle čínské státní televize CCTV rovněž vyzval EU, aby „odstranila všechny druhy vměšování“ do dvoustranných vztahů.

Mezitím Ursula von der Leyenová Siovi řekla, že Čína je největším obchodním partnerem EU, ale „existují jasné nerovnováhy a rozdíly, které musíme řešit“.

K této problematice pak v prohlášení sdělila následující: „Každý den obchodujeme se zbožím v hodnotě 2,3 miliardy eur. To ukazuje, že naše obchodní vztahy s Čínou jsou důležité. Vysvětlili jsme však, proč vidíme, že náš obchod je kriticky nevyvážený. Náš obchodní deficit dosáhl téměř 400 miliard eur. Před 20 lety byl desetkrát menší – 40 miliard eur. To tedy ukazuje trajektorii a obrovský nárůst obchodního deficitu. Pokud se podíváte jen na poslední dva roky, schodek obchodní bilance se zdvojnásobil. To je pro mnoho Evropanů velmi znepokojující. Taková nerovnováha je prostě neudržitelná. Základní příčiny jsou dobře známé a diskutovali jsme o nich. Sahají od nedostatečného přístupu evropských společností na čínský trh přes preferenční zacházení s domácími čínskými společnostmi až po nadměrné kapacity v čínské výrobě. Tato nadbytečná kapacita se pak přelévá na světové trhy. A zde vidíme, že různé regiony již uzavírají své trhy pro čínské výrobky. To samozřejmě odvádí ještě více nadbytečných kapacit do Evropy. Z politického hlediska nebudou evropští představitelé schopni tolerovat, že je naše průmyslová základna podkopávána nekalou konkurencí. Máme rádi konkurenci. Dělá nás lepšími, snižuje ceny, je dobrá pro spotřebitele. Konkurence však musí být spravedlivá. Trváme na spravedlivé hospodářské soutěži v rámci jednotného trhu. Proto trváme také na spravedlivé hospodářské soutěži ze strany společností, které přicházejí na náš jednotný trh. A jsem ráda, že jsme se s panem prezidentem Si Ťin-pchingem dohodli na tom, že by obchod mezi námi měl být vyvážený.“

Dále von der Leyenová uvedla: „Samozřejmě jsme také diskutovali o přístupu, který spočívá v odstraňování rizik, nikoliv v oddělování. Čína má mimochodem dlouhodobě podobný přístup. Čína jej nazvala soběstačností a částečně byl zahrnut do přístupu založeného na duálním oběhu. I v tomto případě chci mít jasno: Evropa se nechce oddělit od Číny. Z dobrých důvodů jsme byli svědky oddělování Evropy od Ruska. Nechceme se oddělit od Číny. To, co chceme, je odstranění rizika. Odbourání rizika znamená zvládnutí rizik, která vidíme, řešení nadměrných závislostí prostřednictvím diverzifikace našich dodavatelských řetězců – tedy posílení našeho dodavatelského řetězce, mít robustnější dodavatelský řetězec od několika dodavatelů – a tím zvýšit naši odolnost. A to se netýká výhradně Číny. Jde o poučení se z globální pandemie COVID-19 i z ruského energetického vydírání. Tam jsme pocítili – nejprve při pandemii, ale pak také, když Rusko zahájilo svou válku –, jak bolestivé může být, když jediný dodavatel přestane dodávat. Ve světle zvýšených geopolitických třenic je pro nás důležité posílit a diverzifikovat naše dodavatelské řetězce.“

Čína a EU zůstávají vzájemně druhými největšími obchodními partnery. Podle oficiálních údajů činil v roce 2022 objem oboustranného obchodu 847,3 miliardy dolarů, což představuje v průměru více než 1,6 milionu dolarů každou minutu.

Zároveň se obchod Číny se zbožím s žádnou jinou zemí nerozvíjí tak rychle jako s Ruskem. V porovnání s předchozím rokem Moskva uzavře rok s růstem výrazně přesahujícím 25 %. Velkou část západních sankcí tak bude kompenzovat Čína.

Spolupráce Číny a Ruska

„Hospodářská spolupráce s Čínou se stala pro přežití Ruska životně důležitou,“ uvádí se v nedávné studiibezpečnostního experta Janise Klugeho z berlínské Stiftung für Wissenschaft und Politik (SWP). Úzké obchodní vztahy mají také přímý dopad na válku na Ukrajině: „Čína vyváží do Ruska stále více zboží dvojího užití, které ruský obranný průmysl naléhavě potřebuje.“

Vedení EU si to samozřejmě uvědomuje. Za zavřenými dveřmi zástupci evropských vlád říkají, že od Číňanů nelze očekávat žádný průlom, ale že je třeba alespoň minimalizovat jejich negativní vliv na Putinovu válku.

Von der Leyenová a Michel se nyní soustředí na to, aby čínské straně předložili konkrétní důkazy o případech obcházení sankcí. Vyjadřují svou důvěru, ale odkazují na nadcházející dialogy na vysoké úrovni, během nichž budou projednány podrobnosti.

Ilustrační foto: Dati Bendo, Attribution, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.