Rusko plánuje zahájit výrobu potravin z cvrčků

První výrobní linky na mouku z tohoto hmyzu se už začaly testovat. Cvrčci se mohou objevit v cukrovinkách, sušenkách nebo těstovinách.

V Rusku plánují zahájit výrobu potravin z mouky vyrobené ze cvrčků. List Izvěstija uvedl, že cvrččí mouka se bude pravděpodobně přidávat do takových výrobků, jako jsou cukrovinky, sušenky a těstoviny.

Podle novin se již začaly testovat první výrobní linky v Moskevské oblasti a Stavropolském kraji. Výrobci zdůrazňují, že hmyzí mouka mnohonásobně převyšuje běžnou mouku, pokud jde o obsah bílkovin. „Cvrččí mouka obsahuje až 75 gramů bílkovin ve 100 gramech výrobku. Běžná mouka má 2 až 5 gramů bílkovin. Navíc obsahuje více železa než hovězí játra,“ uvedl podnikatel Anton Stokoz.

Stokoz vysvětlil, že po tepelné úpravě cvrčků vzniká mouka, která se nakonec přidává do těsta. Pro každý druh výrobku jiné množství, ale v žádném případě její objem nepřesahuje 20 %. Ruský podnikatel také poznamenal, že před zahájením výroby odborníci „kompletně prozkoumali cvrčka od tykadel až po nohy“ a nebyl zjištěn jediný ukazatel, který by mohl mít špatný vliv na lidský organismus.

Ekonomka Inna Litviněnková v rozhovoru s novinami uvedla, že cvrččí mouka a výroba potravin z cvrčků může díky významnému obsahu bílkovin pomoci vyřešit problém hladu. Specialistka na technologii potravinářské výroby Zinaida Ruděnková upozornila na to, že při nesprávném zpracování mohou být cvrčci pro člověka nebezpeční. Konkrétně se má jednat o vysoké množství chitinu, které vyvolá alergickou reakci. Dalším nebezpečím jsou larvy červů, které mohou cvrčci obsahovat.

Izvěstija uvedly, že v Evropské unii je už v platnosti zákon, který povoluje konzumaci cvrčků a dalších druhů hmyzu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.