Proč měl Peking změnit svoje postoje k válce na Ukrajině?

Mohl vést Putinův tip čínskému lídrovi k náhlé čistce na postu ministra zahraničí?

O náhlém zmizení a odvolání čínského ministra se spekulativně rozepsal článek Katsuji Nakazawa pro Nikkei Asia. Podle něj k náhlému a záhadnému odchodu čínského ministra zahraničí Čchin Kanga v létě 2023 pravděpodobně přispěl tip z Moskvy. Tvrdí to zdroje obeznámené s čínsko-ruskými vztahy, na které se autor odvolává.

Podle těchto nejmenovaných zdrojů se Čchin stal „první obětí informační války“, která nicméně odráží „rozkol“ mezi Ruskem a Čínou. Bývalý ministr zahraničí Číny byl ze svého postu odvolán náhle na konci července 2023 a mělo se jednat o významný incident s dopady na mezinárodní dynamiku kolem ruské invaze na Ukrajinu.

Celý příběh měl začít v květnu, když čínská delegace vedená Li Chuej, bývalým čínským velvyslancem v Rusku, navštívila Ukrajinu a setkala se s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Setkání mělo naznačovat, že Peking začíná měnit svůj postoj k rusko-ukrajinské válce. Návštěva se konala v době ukrajinské protiofenzívy. Následně se Zelenskyj vydal na setkání skupiny G7 v Japonsku, což se neobešlo bez čínské podpory, jeho letadlo letělo značnou část letu přes pevninskou Čínu.

Rusko bylo pravděpodobně frustrováno tím, že se světová politická scéna mění. Je dokonce možné, že se domnívalo, že Čína podporuje ukrajinského vůdce ve jménu zprostředkování míru. To vedlo k napětí ve vztazích a Rusko to vedlo zřejmě k rozhodnutí hazardovat a svrhnout na Peking informační bombu.

Jako nejvyšší čínský diplomat by byl Čchin mužem odpovědným za vyslání čínské delegace na Ukrajinu. Rusko prý předalo Pekingu interní informace, že Čchin je silně podezřelý ze špionáže pro USA. K tipu byly pravděpodobně přiloženy nějaké „důkazy“.

Zmizení a odvolání čínského šéfdiplomata vedlo ke změně postojů Číny k ruské invazi na Ukrajinu. Země se přestala veřejně snažit o to zprostředkovat příměří mezi Ruskem a Ukrajinou. Putin v říjnu navštívil Čínu, čímž pravděpodobně ocenil změnu názoru Pekingu.

Článek tvrdí, že tato ruská informační salva měla sílu zlikvidovat nejvyššího čínského diplomata a zvrátit globální politickou situaci ve svůj prospěch. Nyní se v Komunistické straně Číny řeší, zda bude Čchin přísně potrestán v rámci strany, nebo zda proti němu zahájí trestní stíhání.

Všechny podrobnosti tohoto složitého dramatu však nebudou nikdy skutečně odhaleny ani sděleny světu, přiznává autor na konci.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.