Etiopie je na pokraji nesplacení svého dluhu

Vláda africké země odmítla splatit dluh v hodnotě 33 milionů dolarů a spoléhá se na restrukturalizaci dluhu po vzoru jiných zemí regionu.

Etiopie je na pokraji platební neschopnosti poté, co ke konci prosince po skončení odkladného termínu nezaplatila úroky ze svého dluhu.

Podle etiopského ministra financí měla země 11. prosince zaplatit kupón ve výši 33 milionů dolarů, ale vláda nebyla ochotna platbu provést, protože se chtěla chovat ke všem věřitelům stejně.

Platba nebyla a nebude provedena, protože země dosáhla dohody s dvoustrannými věřiteli o pozastavení splácení dluhu.

Etiopie se tak stala další rozvojovou zemí, která v posledních letech nesplácí eurobondy. Patří k nim například Zambie, Ghany a Srí Lanky.

V protinávrhu na restrukturalizaci dluhu vláda požádala držitele dluhopisů o prodloužení splatnosti z července 2028 na leden 2032 a snížení kupónové úrokové sazby ze současných 6,625 % na 5,5 %. Nominální hodnota dluhu zůstane na 1 miliardě dolarů.

Ad hoc výbor držitelů dluhopisů na začátku prosince ale uvedl, že rozhodnutí neprovést platbu považuje za „zbytečné a nešťastné“.

Etiopie by ráda znovu projednala své dluhové závazky v rámci G20, zejména poté, co Zambie a Ghana dosáhly pokroku v restrukturalizaci dluhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.