USA jsou díky podpoře Izraele izolované

Podpora smrtící izraelské kampaně v Gaze dopadá na reputaci USA jako země hájící lidská práva. V posledním hlasování v OSN se omezovaly škody.

Postoje USA a jejich podpora Izraeli vedou k tomu, že se země ocitla v defenzivě a v rozporu dokonce i s pevnými spojenci, jako jsou Francie, Kanada, Austrálie a Japonsko, napsaly noviny New York Times. Americká veta v Radě bezpečnosti OSN jsou jedním z důvodů, proč se USA ocitají v defenzívě a diplomatické izolaci. V posledním prosincovém hlasování o humanitární pomoci Gaze se sice USA zdržely hlasování, reputační škody však omezily jen mírně.

Tato izolace je pro Bidenovu administrativu dramatickou změnou – v posledních dvou letech se USA snažily sjednotit svět proti ruské invazi na Ukrajinu, prezident i ministr zahraničí byli doma oceňováni, když se odvolávali na základní principy mezinárodního práva a lidských práv.

Dnes USA hájí zájmy Izraele, podporují zničení Hamásu a posílají do Izraele munici. Většina světa vnímá současnou administrativu jako aktéra, který umožňuje vojenskou kampaň Izraele. Úspěšné vybudování koalice v případě Ukrajiny se obrátilo v krizový moment v případě Gazy. Spojené státy jsou nyní ve sporu s takovými spojenci jako je Francie, Kanada, Austrálie nebo Japonsko, neboť všechny tyto země příměří v Gaze podporují. Lidskoprávní organizace, které dříve chválily americkou politiku na Ukrajině, nyní USA kritizují za postoj k válce v Gaze.

Vysocí Bidenovi úředníci v soukromí přiznávají, že poslední týdny byly obtížné, protože USA podporují a obhajují izraelskou kampaň, která vede k tolikerému utrpení a budí celosvětové pobouření, napsal list o náladách v americké administrativě.

Barbara Bodineová, bývalá diplomatka a dnes ředitelka Institutu pro studium diplomacie na Georgetownské univerzitě, říká: „Jsme izolovaní.“ a varuje, že USA ztratily celosvětovou dobrou vůli, kterou získaly podporou Ukrajiny. „Pro příliš mnoho přátel a spojenců to prostě stojí v příliš ostrém kontrastu k naší reakci na Ukrajině,“ řekla.

Oficiálně nicméně Bidenovi představitelé popírají, že by existoval jakýkoli rozpor mezi jejich konfrontací s Ruskem a obhajováním Izraele. Bodineová ale upozorňuje, že velká část světa vidí věci zcela jinak. Některé hlasy pak varovaly, že USA budou složitěji získávat podporu i v případě Ukrajiny.

Vzniklá situace je ale podle článku dobrou zprávou pro Rusko. „Rusové se v ní vyžívají a využívají všech možných příležitostí, aby mluvili o dvojích standardech USA,“ řekl Richard Gowan, americký expert na politiku v OSN. „A ruská strategie funguje, protože všichni mimo OSN vidí, že Rusko hájí mezinárodní právo – a USA stojí proti němu.“

Americký prezident loni v září uvedl, že členové Rady bezpečnosti by měli využívat veto úsporně a jen ve vzácných případech. V té době totiž Rusko využilo od začátku svého předsednictví právo veta sedmkrát. USA za stejné období využily veto dvakrát, ve třetím případě, který se týkal příměří v Gaze, se pouze zdržely hlasování, neboť veto by, podle Bodineové, bylo pro USA „zničující“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.