USA zabránily Nizozemsku vývoz špičkových zařízení na výrobu čipů

Intervence USA vedla k tomu, že nizozemská firma zrušila nasmlouvaný vývoz do Číny ještě před začátkem platného embarga.

Nizozemská společnost ASML Holding NV musela zrušit vývoz některých svých výrobků do Číny. Stalo se tak na žádost Bidenovy administrativy a několik týdnů před oficiálním zákazem vývozu špičkových zařízení na výrobu čipů, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí.

Nizozemský výrobce měl licenci k vývozu tří špičkových strojů pro hlubokou ultrafialovou litografii čínským firmám. Američtí úředníci se však obrátili na společnost ASML a požádali ji, aby okamžitě zastavila předem naplánované dodávky některých strojů čínským zákazníkům.

Kromě toho se předtím americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan koncem loňského roku obrátil s dotazem na nizozemskou vládu, která ho prý měla odkázat přímo na firmu ASML.

K zastavení nasmlouvané dodávky těchto litografických strojů podle všeho došlo, i když není jasné, zda se týká všech tří strojů určených k vývozu. Cena jednoho stroje odpovídá desítkám milionů dolarů. Společnost ASML ale uvedla, že neočekává, že by poslední blokáda měla „významný dopad na náš finanční výhled na rok 2023“. Cena akcií ASML krátce po této informaci při obchodování v Amsterdamu klesla o 2,5 % na 664,70 eur, když se předtím propadla až o 2,8 %. Podobný dopad mělo rozhodnutí na akcie čínských výrobců čipů.

Prezident USA Joe Biden se snaží potlačit snahy Číny o vytvoření vlastního polovodičového průmyslu. Proto USA blokují čínský dostup k dováženým technologiím. Čínská firma Huawei v roce 2023 vyrobila chytrý telefon, který má konkurovat americkému iPhonu firmy Apple. Využila k tomu špičkové čipy vyrobené na strojích pro imerzní litografii společnosti ASML.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí označil zásah USA do přístupu Číny k technologiím za akt „hegemonie“. Zároveň vyzval nizozemskou vládu, aby „respektovala ducha smlouvy a světového řádu a zajistila vzájemný prospěch obou zemí“.

Podle analytika společnosti Equita SIM Gianmarca Bonaciny bude tento krok v konečném důsledku motivovat Peking k urychlení vývoje vlastních technologií a k dosažení nezávislosti na mezinárodních dodavatelích.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.