Tržby v maloobchodě za listopad 2023 v ČR

Graf týdne: Listopadové tržby v maloobchodě zaznamenaly mírný růst, nicméně se to netýkalo potravin, potřeb pro domácnost, oděvů a obuvy, kde pokračoval pokles.

Meziročně se tržby v maloobchodě v listopadu zvýšily reálně o 0,9 %, meziměsíčně vzrostly o 1,0 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 4,7 % a meziměsíčně o 0,8 %.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel zvýšily v listopadu reálně o 1,0 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 3,7 %, za potraviny o 1,0 % a za nepotravinářské zboží o 0,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v listopadu zvýšily reálně o 0,9 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 3,7 % a za nepotravinářské zboží o 1,3 %, naopak za potraviny klesly o 0,7 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy po osmnácti měsících poklesu zaznamenaly v listopadu meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. I nadále však pokračoval pokles tržeb za prodej potravin,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Zdroj: ČSÚ (2024)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.