Švýcarsko chce hostit mírový summit o Ukrajině, Rusku se zdá zbytečný

Ukrajinský prezident Zelenskyj minulý týden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu požádal Švýcarsko o uspořádání mírového summitu. Alpská země souhlasila, pro Rusko je bezpředmětný.

Mírová konference o Ukrajině by se mohla konat v roce 2024, uvádí švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Podle ní by to mělo být co nejdříve. “Určitě by se měla uskutečnit v roce 2024,” říká Amherdová ve víkendovém rozhovoru pro švýcarský deník. Bez účasti Ruska se však podle ní summit pravděpodobně nestane skutečným mírovým setkáním: “Rusko se pravděpodobně nezúčastní, ale usilujeme o diskusi se všemi ostatními,” dodala. Zároveň naznačila, že Švýcarsko je s Ruskem v kontaktu. “Švýcarsko jedná se všemi,” vysvětluje Amherdová. “V posledních dnech mi bylo několikrát řečeno, jak je to důležité a jak jsou všichni rádi, že někdo může mluvit se všemi. Komunikační kanály existují a jsou otevřené”. Prozatím není známo, zda se summit na úrovni ministrů nebo hlav států skutečně uskuteční. “Existuje samozřejmě malé riziko, že se nám summit nepodaří zorganizovat,” připustila Amherdová. Pokud se však Švýcarsko nepokusí, určitě se neuskuteční. “Musíme mít také odvahu někdy říci, že se o to pokusíme a uděláme pro to maximum.”

Neutrální Švýcarsko v minulosti působilo jako prostředník při řešení mezinárodních konfliktů. Ruský velvyslanec Sergej Garmonin však konání takové akce označuje za zbytečnost. Domnívá se, že mírový summit o Ukrajině bez účasti Moskvy by byl “odsouzen k nezdaru”. Garmonin kritizuje Švýcarsko za to, že podle něj důsledně podporuje “protiruskou linii kolektivního Západu” a solidaritou s Ukrajinou.“ Ztratilo tak roli nestranného mezinárodního prostředníka. Právě proto podle něj švýcarské zprostředkování nepřipadá v úvahu. „Zelenského desetibodový mírový plán není základem pro zahájení dialogu, protože obsahuje řadu ultimát vůči Rusku,“ uvedl Garmonin. “S Ruskem nelze hovořit jazykem ultimát,” dodal. Mezi ruské požadavky, které je třeba vzít v úvahu, podle něj patří, že “Ukrajina se musí stát neutrální, neangažovanou zemí bez jaderných zbraní, která respektuje lidská práva a svobody všech občanů a národnostních skupin na svém území”. Pořádání mírových rozhovorů o Ukrajině ve Švýcarsku by bylo “zbytečné”, uvedl ruský velvyslanec v Bernu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.