Rusko a Írán dokončily dvacetiletou dohodu, která navždy změní Blízký východ

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Chameneí oficiálně schválil novou 20letou dohodu o komplexní spolupráci mezi Íránskou islámskou republikou a Ruskem. Nová dohoda zahrnuje již dříve uzavřené dohody o obraně a energetice.

Nejvyšší íránský vůdce Alí Chameneí dal 18. ledna oficiální souhlas s novou 20letou komplexní dohodou o spolupráci mezi Íránskou islámskou republikou a Ruskem, uvedl minulý týden exkluzivně pro server OilPrice.com vysoce postavený zdroj z íránské energetiky a vysoce postavený zdroj z komplexu energetické bezpečnosti Evropské unie.

V oblasti energetiky nová dohoda dává Rusku přednostní právo na těžbu v íránské části Kaspického moře, včetně potenciálně obrovského naleziště Chalús. Stejné právo první těžby pro Rusko se nyní bude vztahovat i na hlavní íránská ropná a plynová pole v provincii Chorramšahr a nedaleké provincii Ilam, které hraničí s Irákem.

Společná ložiska Íránu a Iráku již dlouho umožňují Teheránu obcházet sankce zavedené proti jeho klíčovému ropnému sektoru, protože není možné určit, jaká ropa pochází z íránské a jaká z irácké strany těchto polí.

Rozšíření vojenské spolupráce mezi Íránem a Ruskem je v mnoha případech spojeno s prvky nové dvacetileté dohody v oblasti energetiky. Pokrok má být dosažen v modernizaci zařízení na klíčových letištích a v námořních přístavech, které Rusko již dlouho považuje za obzvláště užitečné pro dvojí využití svým letectvem a námořnictvem a které se rovněž nacházejí v blízkosti hlavních ropných a plynových zařízení.

Je také vhodné poznamenat, že íránský systém elektronického boje (EW) lze snadno napojit na ruskou 19. brigádu EW (Rassvet) Společného strategického velitelství Jih u Rostova na Donu severozápadně od Kaspického moře. To lze rovněž propojit s čínskými schopnostmi EW. Tyto schopnosti EW by zahrnovaly systémy rušení pro neutralizaci protivzdušné obrany v regionu. Podle vysoce postaveného zdroje z bezpečnostního sektoru EU, s nímž server OilPrice.com exkluzivně hovořil minulý týden, budou tyto schopnosti rozšířeny o nové rakety určené k tomu, aby je Rusko poslalo do Íránu v rámci nové dohody.

„To vše znamená, že nová dvacetiletá dohoda mezi Íránem a Ruskem změní situaci na Blízkém východě, v jižní Evropě a Asii, protože Írán bude mít mnohem větší vojenský dosah, který mu poskytne mnohem větší páky pro politické požadavky v celém regionu,“ řekl exkluzivně pro OilPrice.com.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.