Šéf IEA kritizuje odchod Německa z jaderné energetiky

Clean Energy Wire: Fatih Birol, šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA), řekl deníku Handelsblatt, že rozhodnutí Německa postupně ukončit jadernou energetiku bylo „historickou chybou“. Tento krok má podle něj „negativní dopad na dostupnost elektřiny a možnost snižování emisí“.

Německo mělo alespoň ponechat zbývající jaderné elektrárny v provozu, místo aby je loni odstavilo, míní Birol a také kritizoval Německo a další země za to, že alespoň v krátkodobém horizontu vsadily na zelený vodík. „Do roku 2030 bude dokončeno pouze 7 % globálních vodíkových projektů,“ uvedl. „Současná přehnaná očekávání by mohla odvést pozornost od skutečnosti, že do té doby je třeba vyřešit důležitější problémy,“ sdělil dále.

Poslední německé jaderné elektrárny byly odstaveny na jaře 2023, což představovalo klíčový milník v procesu postupného ukončování výroby elektřiny, kontroverzním a vysoce politizovaném procesu, jehož příprava trvala více než dvě desetiletí. Návrat k jaderné energetice v Německu – i jako způsobu snížení emisí skleníkových plynů – nadále požaduje několik skupin, včetně konzervativní Křesťanskodemokratické strany (CDU), která o postupném ukončení rozhodla v roce 2011 po havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě.

Zastánci odchodu od jaderné energetiky argumentují tím, že samotný krok způsobil mnohem rychlejší rozšíření obnovitelných zdrojů energie v zemi, což přispělo ke snížení emisí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.