Ukrajina a Gaza představují ohrožení americké hegemonie

Válku v zastoupení na Ukrajině už Washington prohrál, izraelsko-palestinský konflikt vede k rozpadu strategických cílů USA v regionu.

Výsledek konfliktů na Ukrajině a v západní Asii pod vedením USA bude mít zásadní dopad na vývoj světového řádu, píše bývalý indický diplomat M. K. Bhadrakumar. Válka na Ukrajině a konflikt v západní Asii (Blízký východ) i podle řady dalších hlasů určí vývoj v roce 2024. Někteří analytici vycházejí z předpokladu, že válka v Gaze má význam pro americkou zástupnou válku na Ukrajině, nikoliv sama o sobě. Bhadrakumar píše, že skutečnost je složitější. Obě tyto války sice mají vlastní příčiny vzniku a vlastní dynamiku, zároveň se ale prolínají.

Bhadrakumar varuje, že USA jsou v izraelsko-palestinském konfliktu natolik angažovány, že se pro ně může stát „bažinou“, do které zabřednou. Tento konflikt se mísí s domácí politikou v USA způsobem, jaký v případě Ukrajiny chybí. Pak je ale výsledek ukrajinské války daný, USA a jejich spojenci pochopili, že Rusko nelze porazit vojensky. Koncovka se zužuje na dohodu o ukončení konfliktu za podmínek Ruska, míní Bhadrakumar.

Výsledek války na Ukrajině i řešení izraelsko-palestinského konfliktu bude mít dopady na nový světový pořádek. Rusko to ví. Ukazují to prosincové cesty Vladimira Putina do západní Asie, do Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie, i následné jednání s prezidentem Íránu v Moskvě a telefonát s egyptským lídrem.

Bhadrakumar dále argumentuje, že intervence USA v západoasijské krizi lze pochopit jenom v souvislosti s niterným nepřátelstvím prezidenta Bidena k Rusku. USA si dobře uvědomují mimořádně velké zastoupení západoasijských států v BRICS (čtyři státy z deseti). Putin dal na začátku letošního roku najevo, že je odhodlán posílit roli BRICS v mezinárodním měnovém systému, rozšířit mezibankovní spolupráci a užívání národních měn ve vzájemném obchodě.

Zavedení společné měny BRICS by mělo významný dopad na několik finančních odvětví americké ekonomiky, první zásah by se nejspíš týkal amerického bankovního sektoru.

Vypuknutí izraelsko-palestinského konfliktu poskytlo USA alibi k návratu do západoasijské politiky. Hlavní dva cíle Washingtonu jsou obnovení Abrahámovských dohod a sabotování saúdsko-íránského sbližování. USA počítaly s tím, že izraelsko-saúdská dohoda poskytne Tel Avivu legitimitu, nyní je již ale jasné, že ji v tomto volebním období, v důsledku událostí po 7. říjnu, zajistit nedokáže.

Bhradrakumar dále míní, že ze střednědobého hlediska, pokud rusko-saúdský mechanismus známý jako OPEC+ osvobodí světový trh s ropou od americké kontroly, vrazí BRICS dýku do srdce americké hegemonie, která je zakotvena na tom, že světovou měnou je dolar. Dále upozorňuje na dohody mezi Saúdskou Arábií a Čínou v oblasti obchodu, obrany a jaderné energetiky. Slábnoucí vliv v západní Asii komplikuje schopnost USA čelit Číně jak v regionu, tak v Indo-Tichomoří.

Politologové John Mearsheimer a Stephen Walt konstatovali již v roce 2007 ve své eseji o izraelské lobby v USA, že Izrael se stal pro Spojené státy strategickou přítěží, ale stále si udržuje silnou podporu díky bohaté, dobře organizované lobby, která ovládá Kongres a americké elity.

V současnosti se ale hlavní dva strategické cíle USA v tomto regionu rozpadají, a to jak obnovení vojenské převahy Izraele v rovnováze sil v regionu a zejména vůči Ose odporu, tak i resuscitace Abrahámovských dohod, jejichž korunovačním klenotem měla být saúdskoarabská smlouva.

Bhadrakumar také upozorňuje na chování Ruska a Číny: obě země ponechaly USA volnou ruku v Rudém moři. To znamená, že jakýkoli požár v regionu bude synonymem katastrofálního selhání americké strategie.

Případný neúspěch v západní Asii, krátce po neslavném útěku USA z Afghánistánu a za protahující se zástupné války proti Rusku, vyšle hlasitý signál celé Asii, že Spojeným státům došla pára. Mezi těmi, kdo z toho budou profitovat na prvním místě, jsou země organizace ASEAN. Bhadrakumar míní, že překrývající se události na Ukrajině (v Eurasii) a v západní Asii mají potenciál vyústit ve vrcholný moment světové politiky.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.