Belgický generál: Evropská zbrojní výroba je v p…

Velmi expresivně se k současnému stavu evropské zbrojní výroby vyjádřil bývalý generál z Belgie. Co ho vedlo k tomuto názoru?

Marc Thys v roce 2023 odešel do důchodu v hodnosti generálporučíka. Podle něj bude trvat roky, než Evropa vybuduje výrobní kapacity pro zbraně a munici, které jsou nezbytné jak pro pomoc Ukrajině, tak pro přezbrojení národních sil. Nedostatky ve výrobě munice v Evropě jsou příznakem “kulturního problému” přizpůsobit se průmyslu připravenému na válku, říká generál. Servítky si rozhodně nebere. Doslovný překlad jeho vyjádření zní: evropská zbrojní výroba je v “hlubokých sračkách“. “Zvláště v Belgii, ale nejsme jediní.” Vzhledem k tomu, že se Ukrajina potýká s vážným nedostatkem nábojů, protože Rusové se tlačí do klíčových měst, jako je Avdijivka, a rostou obavy o spolehlivost tradičního spojenectví Evropy se Spojenými státy, panují obavy, že se čas na zvýšení zbrojní výroby na kontinentu krátí. Thys uvedl, že vrchní velitelé na začátku ruské války proti Ukrajině na počátku roku 2022 varovali, že bude trvat “pět až sedm let”, než se podaří vybavit průmysl bloku tak, aby dosáhl takové průmyslové kapacity, která je nezbytná pro udržení důvěryhodného odstrašení. “Munice je příznakem kulturního problému v Evropě,” řekl Thys a poukázal na spoléhání se na bezpečnostní deštník USA jako na omluvu pro desetiletí nedostatečných investic do vlastních výrobních kapacit bloku.

Že zbrojení EU selhává, dokladuje i problém s dodávkou milion kusů dělostřelecké munice, kterou EU Ukrajině slíbila do konce března. Nyní představitelé bloku tvrdí, že EU je na dobré cestě dodat do konce roku 1,1 milionu nábojů. Investice do obrany se rychle posouvají nahoru v politické agendě jednotlivých států. Zahraniční média např. píší, že ČR tlačí na země EU, aby financovaly nákup 450 000 dělostřeleckých nábojů, které jsou podle jejích odhadů k dispozici mimo blok EU. Tzv. česká výzva inspirovala EU, aby se pokusila obrátit na zbrojní společnosti v Jižní Koreji, Turecku a Jihoafrické republice. Eurokomisař pro vnitřní trh, Belgičan Thierry Breton, má pak koncem února představit novou strategii, jejímž cílem je zajistit trvalé investice do obrany. Potřebný objem peněz je však obrovský. Thys již dříve uvedl, že jen v Belgii by bylo zapotřebí investic v řádu 5 až 7 miliard eur, aby bylo možné vyrobit dostatek nábojů pro dvouměsíční konflikt.

Předseda Evropské rady Charles Michel ve na fóru skupiny Evropské investiční banky řekl: “V příštích deseti letech bychom mohli do obrany investovat nejméně 600 miliard eur.” EU již nyní nabízí omezené dotace na podporu společných zakázek a pomoc při budování výrobních linek, ale podle Thyse trvá, než takové iniciativy přinesou návratnost, která můžu být klidně třeba 3 roky. Generál tvrdí, že Rusko se ukázalo jako rychlejší v náběhu výroby nábojů a zbraní. Evropský výrobce zbraní KNDS sídlící ve Francii a Německu plánuje otevřít novou výrobní linku na dělostřeleckou munici ráže 155 mm v Belgii, jen instalace a nastavení strojů na výrobu nábojnic, natož zahájení výroby, zabere dva roky. I když bude továrna v provozu, bude vyrábět pouze 30 000 nábojů ročně, což je jen zlomek z 200 000 nábojů měsíčně, které ukrajinská armáda podle svých slov potřebuje pro boj s ruskými silami na tisícikilometrové frontě. “Je tu spousta zbožných přání… Lidé podceňují dobu potřebnou k realizaci projektů,” varuje Thys. Průmyslová struktura v Evropě podle něj „není dostatečně silná, aby Ukrajinu uživila.”

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.