Pokud Ukrajina prohraje, očekává německá vláda 10 milionů uprchlíků

Pokud se Ukrajina zhroutí, pravděpodobně dojde k masovému exodu do Evropy.

Podle zprávy v tisku německá vláda předpokládá, že v případě kolapsu Ukrajiny opustí zemi dalších přibližně deset milionů lidí. V takovém případě by se naprostá většina uprchlíků vydala do západní Evropy, přičemž jednou z cílových zemí by bylo Německo, uvedl list Welt am Sonntag s odvoláním na bezpečnostní kruhy a informované poslance.

V této souvislosti vyzval zahraničněpolitický expert CDU Roderich Kiesewetter státy podporující Ukrajinu, aby vzhledem k současnému váhání USA výrazně zvýšily vojenskou pomoc. „Pokud nezměníme strategii podpory Ukrajiny, stane se nejhorší scénář masového exodu z Ukrajiny a rozšíření války na státy NATO mnohem pravděpodobnějším,“ řekl Kiesieswetter.

Navzdory současným problémům na Ukrajině německá vláda předpokládá, že země má vojenské a finanční prostředky na udržení obrany a stability do konce roku 2024.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.