Katar bude mít v roce 2030 třetinu světového trhu s LNG

Celosvětová poptávka poroste především díky Asii a Katar může využívat své výhodné zeměpisné polohy.

Očekává se, že Katar dosáhne do roku 2030 25% podílu na světovém trhu se zkapalněným zemním plynem (LNG) po 85% rozšíření produkce LNG na severním poli. Tento krok by mohl USA a další konkurenty dostat do obtížné pozice, protože Katar je výrobcem s nejnižšími náklady na světě a buduje si silné vztahy s inženýrskými firmami a stávajícími klienty.

Předpokládá se, že celosvětová poptávka po LNG do roku 2030 dosáhne 580-600 milionů tun ročně, a to především díky Asii. Katar má díky své zeměpisné poloze dobrou pozici pro uspokojení poptávky v severovýchodní a jižní Asii. Katar nedávno podepsal dohodu s Indií a v současné době jedná s několika indickými společnostmi o nových smlouvách. Čínský National Petroleum Corps již podepsal s Katarem třicetiletou dohodu o nákupu LNG.

Zdroje agentury Reuters dodaly, že očekávají, že Katar bude pokračovat v hledání partnerů s velkými světovými společnostmi, z nichž jednou je australská Woodside, která by mohla vzít Katar jako partnera, protože její projekt Lake Charles v USA by mohl ztroskotat kvůli pauze vynucené Bidenem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.