Šéfka WTO na setkání v Abú Dhabí varuje před “těžkými” ekonomickými vyhlídkami

Generální ředitelka Světové obchodní organizace (WTO) varovala, že válka, nejistota a nestabilita zatěžují světovou ekonomiku, a vyzvala blok, aby přijal reformy.

Bývalá ministryně finance Nigérie a současná generální ředitelka WTO Ngozi Okonjo-Iwealaová, je první ženou na svém místě. Za svou organizaci bojuje, i když ta čelí tlaku ze strany Spojených států a dalších zemí. Okonjo-Iwealaová se nebrání otevřeně hovořit o problémech a budoucích rizicích, kdy zejména vyšší ceny potravin, energií a dalších základních potravin podle ní “podněcují politickou frustraci”. “Lidé všude pociťují obavy z budoucnosti a to se letos projeví u volebních uren,” řekla. Členské státy WTO budou tento týden na zasedání v Abú Dhabí jednat například o dohodě o zákazu dotací, které přispívají k nadměrnému rybolovu, o prodloužení pozastavení zdanění digitálních médií, jako jsou filmy a videohry, a o zemědělských otázkách. V pondělí na zahajovacím zasedání se k WTO připojily také Komory a Východní Timor, čímž se počet zemí v tomto bloku zvýšil na 166. Světové hospodářství však stále čelí překážkám včetně toho, že zotavování z pandemie koronaviru probíhá v jednotlivých zemích nerovnoměrně. “Pokud jsme si mysleli, že svět to měl těžké v polovině roku 2022, kdy jsme se pomalu dostávali z pandemie a válka na Ukrajině otřásla potravinovou a energetickou bezpečností, dnes jsme na ještě těžší pozici,” tvrdí Okonjo-Iwealaová. O izraelské válce proti Hamásu v pásmu Gazy se šéfka WTO přímo nezmínila, pouze upozornila na přetrvávající narušení lodní dopravy způsobené jemenskými povstalci Hútíi v Rudém moři v důsledku konfliktu. “Narušení lodní dopravy na životně důležitých vodních cestách, jako je Rudé moře a Panamský průplav, je novým zdrojem zdržení a inflačního tlaku,” uvedla. WTO je také bržděna svým formátem hlasování, kdy důležitá rozhodnutí organizace vyžadují konsensus (všechny země musí aktivně hlasovat pro, aby návrhy vstoupily v platnost).

Diskutované byly také volby v USA, kde znovu kandiduje bývalý prezident Donald Trump, který vyhrožoval vystoupením USA z WTO a opakovaném uvalováním cel na ochranu americké ekonomiky. Trumpovo vítězství by mohlo opět rozbouřit světový obchod. Okonjo-Iwealaová Trumpa jmenovitě nezmínila, ale nabídla varování před útoky proti multilaterismu. “Mnohostranný obchodní systém, který označuji za globální veřejný statek, neboť byl vytvořen před 75 lety, je některými kruhy nadále špatně chápán a podkopáván,” řekla v rámci obav z výhrad, které mají vůči WTO Američané. Americký problem s WTO podle ní nezmizí ani i v případě znovuzvolení prezidenta Joea Bidena. Jaké jsou možné důvody pro obavy z přístupu USA? Spojené státy například zablokovaly jmenování členů jejího odvolacího soudu, který proto přestal fungovat. Washington tvrdí, že soudci WTO příliš často překračovali své pravomoci při rozhodování o případech. USA také kritizují dalšího člena, Čínu, a to za to, že se stále označuje za rozvojovou zemi, jak to učinila při svém vstupu do WTO v roce 2001, a realita je přitom jiná. Peking prý neoprávněně brání přístupu k rozvíjejícím se průmyslovým odvětvím a krade zahraniční společnosti nebo na ně vyvíjí nátlak, aby předávaly technologie. USA také tvrdí, že Čína zaplavuje světové trhy levnou ocelí, hliníkem a dalšími výrobky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.