EU chce opět zavést cla na zemědělské produkty z Ukrajiny

EU chce učinit další krok směrem ke svým zemědělcům na úkor Ukrajiny. Kvůli ruskému útoku EU v roce 2022 pozastavila cla na ukrajinský dovoz; nyní mají být některá obnovena. Již dříve se objevily ostré protesty kritizující nepřiměřenou konkurenci.

EU chce znovu zavést cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, aby podpořila evropské zemědělce. Na tom se ve středu večer v Bruselu dohodli vyjednavači členských států EU a Evropského parlamentu.

Dočasné pozastavení dovozních cel a kvót na ukrajinský zemědělský vývoz do EU bude prodlouženo o další rok, tedy do 5. června 2025, s cílem podpořit Ukrajinu v situaci, kdy Rusko pokračuje v agresivní válce, uvádí se ve sdělení Evropského parlamentu.

Komise může přijmout rychlá opatření a zavést jakákoli opatření, která považuje za nezbytná, pokud dojde k významnému narušení trhu EU nebo trhů jedné či více zemí EU v důsledku ukrajinského dovozu.

Nařízení rovněž stanoví nouzovou brzdu pro zvláště citlivé zemědělské produkty, konkrétně drůbež, vejce a cukr (týkat se to má kromě jiného i kukuřice či medu). V případě prudkého nárůstu ukrajinského dovozu pšenice přijme Evropská komise opatření.

Referenčním obdobím pro spuštění nouzové brzdy budou roky 2022 a 2023, což znamená, že pokud dovoz těchto výrobků překročí průměrné objemy těchto dvou let, budou cla znovu zavedena. Vyjednavači EP rovněž zajistili, že Komise bude jednat rychleji – do 14 dnů namísto 21 dnů –, pokud bude dosaženo spouštěcích úrovní pro automatické ochranné mechanismy.

Parlament i Rada nyní budou muset dát prozatímní dohodě konečnou zelenou.

Další podrobnosti jsou ve zprávě EP zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.