Za co stávkují francouzští veřejní zaměstnanci?

Státní zaměstnanci, učitelé, zdravotní sestry a další drží ve Francii za jeden provaz. S čím jsou nespokojeni a co jim vadí?

Dalo by se říci, že ve Francii jsou výjimkou spíše ti, kdo nestávkují. Po policistech, zemědělcích a dopravcích proběhlo i několik stávek (poslední byla v úterý 19. března) ze strany státních zaměstnanců. K úterní stávce vyzvaly odbory ve veřejných službách, školství a zdravotnictví, šlo dokonce o osm odborových svazů státních zaměstnanců (CFDT, CFE-CGC, CGT, FA, FO, FSU, Solidaires, UNSA). Co je důvodem? Podle vyjádření protestujících “v kontextu trvalé inflace neexistuje žádná vyhlídka na všeobecná opatření ke zvýšení platů státních zaměstnanců”. Generální tajemnice CGT Sophie Binetová tvrdí: “Všem státním zaměstnancům, kteří možná ještě váhají, vzkazuji: je velmi důležité stávkovat, aby nás tato vláda, která vidí státní zaměstnance pouze jako náklady, zatímco státní zaměstnanci jsou naším společným bohatstvím, konečně respektovala.“ Ve svém tiskovém prohlášení meziodborová skupina uvedla, že se mobilizuje také “proti střetu znalostí” a “proti zhoršování pracovních podmínek”. Za “obzvláště znepokojivé” odbory považují rozhodnutí vlády zrušit v rozpočtu na rok 2024 700 milionů eur z národního rozpočtu na vzdělávání. “Naše organizace požadují potřebné zdroje v podobě pracovních míst, aby se snížil počet žáků ve třídě, zajistilo se zastupování a v případě potřeby odborná výuka,” dodaly odbory.

Učitelé stávkovali již začátkem roku. Celostátní stávka ve školství se konala 1. února a podle údajů ministerstva školství byla velmi hojně podporována, kdy v průměru stávkovalo 20,26 % učitelů. Podle odborů to bylo dokonce 40 % na základních školách a 47 % na středních školách. Následující týden, 6. února, se konala další stávka, především na nižších středních školách, kdy se podle ministerstva školství zúčastnilo 9,52 % učitelů. Binetová prý ve školách vidí “obrovský hněv”. Odborový svaz učitelů nižších středních škol „Syndicat national des enseignements de second degré“, sdílel mapu více než 120 demonstrací po celé Francii. Ke stávkové akci v úterý vyzvaly také odbory zdravotních sester „Syndicat national des infirmières et infirmiers libéraux“ a „Colectif des infirmiers libéraux en colère“. Obě organizace požadují zvýšení platů, zahájení jednání o kvalifikaci sester a “zahájení prací na uznání náročnosti” této profese, jakož i “zjednodušení nutná k obnovení kvality života v zaměstnání”. Do protestů se zapojuje i asyndikální skupina rozčilených zdravotníků „Infirmiers libéraux en colère“, která organizovala řadu blokád silnic a letákových kampaní po celé zemi. Skupina požaduje zejména uznání “náročnosti povolání”, aby zdravotní sestry mohly odcházet do plného důchodu v 60 nebo 62 letech. V reakci na to francouzský ministr zdravotnictví Frédéric Valletoux na začátku března v Národním shromáždění  hovořil o vypracování zprávy o náročnosti povolání samostatně výdělečně činné zdravotní sestry.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.