Gambie odhlasovala zrušení zákazu ženské obřízky

Gambie odhlasovala zrušení zákazu mrzačení ženských pohlavních orgánů tzv. obřízkou. Mnohé lidskoprávní skupiny tvrdí, že tento krok povede ke zhoršení práv žen v celém regionu.

Gambie je muslimská země s necelými 3 miliony obyvatel. Politici v parlamentu této západoafrické země nyní poměrem 42 ku čtyřem hlasům schválili kontroverzní návrh zákona, který má zrušit přelomový zákaz mrzačení ženských pohlavních orgánů z roku 2015, podle něhož se tato praktika trestá až třemi lety vězení. V jeho textu se uvádí, že “usiluje o zachování náboženské čistoty a ochranu kulturních norem a hodnot”. Nejvyšší islámský orgán v zemi označil tuto praxi za “jednu z ctností islámu”. Dokonce ani samotné základy islámu však podle většiny zdrojů nejsou k vstřícné k podobným praktikám. Podle sunnitského islámu prý ženskou obřízku zpochybňoval i sám Mohamed, jeho tradovaný výrok zní: “Neobřezávej krutě, tak je to lepší pro ženu a žádoucnější pro jejího manžela” Bývalý prezident Gambie Yahya Jammeh mrzačící zákrok v Gambii zakázal, jak bylo výše zmíněno, již v roce 2015, přesto je v zemi v současné době takto poškozeno kolem 50 % žen. Při hlasování o obřízce se před gambijským parlamentem shromáždil dav mužů a žen protestujících proti návrhu zákona. Policie v zásahové výstroji je však zadržela. Předsedkyně místního Centra pro práva a vedení žen Fatou Jagne Senghoreová kupříkladu ženská práva brání se slovy, že cílem zákona je “omezit práva žen a zvrátit malý pokrok, kterého bylo v posledních letech dosaženo”.

Infibulace neboli ženská obřízka je někdy lékařským, povětšinou však amatérským zákrokem na ženských genitáliích, který je v ČR a většině dalších zemí striktně zakázán. V některých částech Afriky, Asie a Latinské Ameriky je však tento rituál stále rozšířený. Často se provádí u mladých dívek s odůvodněním, že kontroluje ženskou sexualitu. Vzhledem k tomu, že ženy po tomto zásahu trpí infekcemi, krvácením, psychologickými problémy a mnohdy i neplodností, je celosvětově odsuzován, zakazován a nelegální je například na celém území EU. Přesto bude podle odhadů do roku 2030 obřízkou a jejími důsledky ohroženo přibližně 68 milionu žen a dívek na celém světě. Jaha Dukurehová, zakladatelka místní skupiny Safe Hands for Girls, která usiluje o ukončení této praktiky, se obává, že po průlomu v Gambii by mohly být zrušeny i další zákony chránící práva žen. Dukurehová sama zákrok podstoupila a sledovala, jak při něm její sestra vykrvácela, což je silně poznamenalo. Mezi obavami, které vyjádřila je, že po obřízce by mohla nastat průlomová situace v oblasti legalizace dětských sňatků nebo i domácího násilí. Nejde o náboženství, ale o kontrolu žen a jejich těl,” domnívá se.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.