Deutsche Post přestává v Německu používat noční leteckou poštu pro vnitrostátní dopisy

Po 63 letech služby byly 28. března v ranních hodinách ukončeny poslední noční lety pro přepravu listovních zásilek mezi severním a jižním Německem.

V zájmu trvalé udržitelnosti se budou listovní zásilky na těchto trasách v budoucnu přepravovat výhradně po silnici. To umožní společnosti Deutsche Post snížit emise CO2 související s dopravou na těchto trasách o více než 80 %.

„Éru nočních listovních zásilek uzavíráme se smíšenými pocity,“ říká Marc Hitschfeld, provozní ředitel divize Post & Parcel Germany skupiny DHL. „V době klimatických změn již nelze leteckou poštu pro vnitrostátní dopisy v rámci Německa ospravedlnit – také proto, že s listovními zásilkami již není spojena taková naléhavost jako v minulých desetiletích. Na jedné straně je tedy konec vnitrostátní letecké pošty dobrou zprávou pro životní prostředí. Na druhou stranu se ukončením noční letecké pošty uzavírá kapitola poštovní historie, se kterou se mnoho zaměstnanců Deutsche Post po desetiletí ztotožňovalo.“

V roce 1961 byla zahájena síť noční letecké pošty s cílem zrychlit doručování listovních zásilek v rámci Německa. V té době byly dopisy a telegramy jediným prostředkem pro rychlý přenos písemné komunikace – tuto funkci již dávno převzala digitální média, jako je e-mail, WhatsApp atd.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.