Írán změnil s podporou Ruska a Číny strategii

Pokud USA neudrží Izrael na uzdě, význam Ruska a Číny v západní Asii jenom poroste.

Odvetné údery Íránu proti Izraeli nebyly vedeny osamoceně. Strategičtí partneři Rusko a Čína kryjí Teheránu záda a jejich role v západoasijském konfliktu jen poroste, pokud USA neudrží Izrael na uzdě, píše novinář Pepe Escobar v novém textu, ve kterém sleduje širší kontext íránského útoku na Izrael.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov potvrdil, že Rusko je v kontaktu s Íránem ohledně situace na Blízkém východě po izraelském útoku na íránský konzulát v Sýrii. Uvedl, že v blízké budoucnosti se očekávají jednání o otázkách Blízkého východu v rámci BRICS. To naznačuje podporu Ruska Íránu, který se v lednu stal plnoprávným členem BRICS+. Nedávné letecké poselství Íránu do Izraele, které využívalo čínské a ruské satelitní navigační systémy, dále potvrzuje úzkou spolupráci mezi Ruskem, Čínou a Íránem. Moskva pochopila, že je třeba transformovat strategickou trpělivost v novou strategickou rovnováhu prostřednictvím výměn na vysoké úrovni, aby se zabránilo další eskalaci.

Teherán úspěšně zmařil psychologickou operaci Západu, když se poblíž Hormuzského průlivu zmocnil kontejnerové lodi patřící Izraeli. Tento krok připomněl Západu, že Írán má kontrolu nad touto strategickou vodní cestou a vyvolal větší obavy než případné údery na západní aktiva. V reakci na to se Írán zaměřil na klíčové izraelské vojenské objekty, včetně leteckých základen a zpravodajského centra. Útok byl pečlivě koordinován a umožnil Izraeli předem evakuovat personál a letadla. Přesto se americké palebné síle spolu s jordánskou a izraelskou obranou podařilo sestřelit značný počet íránských bezpilotních letounů a zachytit balistické střely. Samotný izraelský systém zachycení stál 1,35 miliardy dolarů, zatímco íránské salvy z dronů a raket činily pouze 35 milionů dolarů. K útoku byla použita íránská technologie.

Írán rychle přešel od strategické trpělivosti k vážnému odstrašování. Pro jeho protivníky v západoasijském regionu jasný signál. Tel Aviv by měl problém zachytit íránské rakety bez systému včasného varování, takže izraelská obrana by byla bez pomoci USA neudržitelná. Moskva tento vývoj pozorně sleduje. Ačkoli USA nemají zájem na válce organizované jinými, obávají se dopadů, které by mohla mít na světové ceny ropy a finanční systém. Bidenova administrativa se pokoušela bezvýsledně přesvědčit Peking, Rijád a Ankaru, aby Írán od reakce odradily.   Írán varoval, že americké základny budou cílem útoků, pokud budou podporovat agresivní akce Izraele. USA a Izrael tak podle Escobarova mínění nyní stojí před výzvou, jak se přizpůsobit nové odstrašující pozici Íránu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.