Proč jsou ceny másla rekordní?

Financial Times. Nedostatek nabídky a rostoucí poptávky vyšroubovaly ceny vzhůru. Evropa zápasí s nedostatkem másla, píší Financial Times.

Rostoucí poptávka a pokles produkce mléka vedl ke zvýšení ceny. Francouzské pekárny se připravují na zdražení croissantů či briošek, které jsou na másle závislé, zatímco britští spotřebitelé už byli varování, že na Vánoce nebude dost másla.

Problém s máslem má globální kořeny. Kombinace klesajícího výstupu mléka v hlavních producentských zemích a nepříznivé počasí přivedly cenu k rekordům v červnu tohoto roku, uvádí FAO.

V roce 2015 vedlo příznivé počasí a krok EU k liberalizaci trhu s mléčnými produkty s poklesu cen. V letech 2014-2015 spadly na polovinu a zemědělci, kteří se orientují na mléčné produkty, měli velké problémy splatit dluhy. EU zareagovala tím, že zavedla dobrovolné snížení výstupu a kompenzovala zemědělce za to, že mléko neprodukují.

Na jižní polokouli špatné počasí v Austrálii a na Novém Zélandu ovlivnilo negativní produkci. Jenže spotřeba másla roste. Zdá se, že zde je „strukturální posun“, lidé se přesunují k máslu. Zdá se, že vazba mezi kardiovaskulárními onemocněními a máslem není tak jasná, což dále podpořilo optimismus spotřebitelů. Zhoršující se image některých pomazánek založených na rostlinném oleji také pomohlo reputaci másla.

Spotřeba másla tedy jde ruku v ruce s poptávkou po „přirozených“ produktech, a naopak nechuti k margarínům. Ve Velké Británii se také objevil trend k domácímu pečení, což dále povzbuzuje poptávku po másle.

Na druhou stranu, i když cena másla roste, zemědělci nemají obvykle možnost zvýšit produkci. Ani nemohou nutně přejít výlučně na máslo, protože dodávají často také čerstvé mléko, smetanu a sýry. Odborníci z odvětví říkají, že dávají přednost dlouhodobým zákazníkům.

Nedostatek by nebyl tak silný, kdyby byly slušné zásoby. Jenže silná poptávka už zásoby vyplenila. Na trhu je také Čína a znovu kupuje mléčné produkty.

Zatím je nárůst ve velkoobchodní ceně, ale marže jsou už „sražené“, takže brzy se vyšší cena projeví i na spotřebitelských cenách.

Mnoho farem v Evropě i Brazílii nemá mladé krávy, protože ceny byly v minulosti nízké. Vyšší ceny másla tedy mohou mít delší trvání.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.