Migrační krize v EU: Rakousko smí podle rozsudku deportovat žadatele o azyl

BBC.  Evropský soud rozhodl, že zákon, který požaduje o uprchlících, aby žádali o azyl v první zemi, do které vstoupí, platí, a to i v mimořádných okolnostech. O rozhodnutí informovala stanice BBC.

Případ daly k soudu Rakousko a Slovinsko a mohl by ovlivnit budoucnost těch, kteří dorazili během migrační krize 2015-2016.

Rozhodnutí soudu se týká dvou afghánských rodin a Syřana, který si zažádali o azyl, když opustili Chorvatsko. A soud uvedl, že je to odpovědnost Chorvatska rozhodnout jejich případ.

Dublinská regulace říká, že uprchlíci musejí žádat o azyl v první zemi EU, do které se dostanou. Ale Německo Dublinskou regulaci suspendovalo. Od srpna 2015 to byly stovky a někdy i tisíce lidí, kteří denně dorazili do Rakouska, původně přes Maďarsko a později přes Slovinsko.

Řada z nich chtěla do Německa, ale asi 90 000 si zažádalo o azyl v Rakousko. 90 000 je asi 1 % rakouské populace.

V případu afghánských rodin a Syřana ovšem nyní Evropský soud rozhodl, že jejich překročení chorvatské hranice musí být považováno za nestandardní vzhledem k Dublinskému systému. Jen proto, že jedna země dovolí občanovi mimo EU, aby vstoupil na její území z humanitárních důvodů, pak tato autorizace ale není platná v dalších zemích EU.

Je jasné, že ti, kteří jsou v Chorvatsko, nemají šanci, že by je Rakousko vzalo zpět. Osud dalších je nejistý.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.