Rakouský kancléř tvrdě proti Maďarsku. Kvůli kvótám na uprchlíky

Kronen Zeitung.  Nejnovější výhrůžky proti Maďarsku směřoval rakouský kancléř Christian Kern. Uvedl, že se zasadí o to, aby se Maďarsku vzhledem k jeho odporu ke kvótám na uprchlíky zkrátily peníze z EU. Kern se zasloužil i odvetný úder Maďarska, které uvedlo „že ukončí svou citlivost vůči Rakousku“, Norbert Hofer ze Svobodných přirovnal kancléře ke slonu v porcelánu.

Hofer uvedl, že „je patrné, že diplomatické zvyklosti se poněkud dostávají do pozadí a to zejména u těch politiků, kteří tak silně sázejí na marketing.“ Hofer je dvojkou na kandidátce FPÖ v podzimních volbách, na prvních místě je předseda strany Heinz-Christian Strache. Hofer uvedl, že jeho ambice je „změnit zásadním způsobem zahraničně-politickou pozici Rakouska.“ Chce si prý udržovat stejnou vzdálenost od Ruska i USA, ale také oznámil intenzivnější kooperaci s Čínou.

Role Rakouska by v Evropě měla být podobná jako u „skupiny podobné Beneluxu.“ Kooperace by měla zvýšit váhu zemí střední Evropy v EU a zasadit se o to, aby byla vytvářena subsidiární, hospodářsky silná a demokraticky zralá EU.

Rakouská sociální demokracie byla překvapena tím, že „FPÖ kritizuje Rakousko a staví se za Maďarsko.“ Sociální demokraté jsou si jisti tím, že po Polsko bude Maďarsko další na řadě, proti komu se povede řízení Evropské komise.

Maďarský ministr zahraničí kontroval tím, že vzhledem ke kritice z Vídně i Budapešť změní tón na „jak ty mě, tak já tobě.“ Prý by i sociálnědemokratičtí přátelé měli pochopit, že časy rakousko-uherské monarchie jaksi skončily. Je tedy legitimní, že Budapešť má jiné názory než Vídeň.

Maďarský ministr zahraničí také připomněl, že plot na hranici se Srbskem chrání nejen Maďarsko, ale i Rakousko, a že rakouské firmy získávají podporu miliard forintů právě v Maďarsku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.