V dluh věříme: Američtí spotřebitelé nesou břemeno 12,7 bilionu dolarů

Přečetli jsme: Rekordní dluh amerických domácností převyšuje velikost čínského HDP a čisté bohatství je na historickém rekordu, ale vychýleno ve prospěch bohatých, napsal Vince Golle pro agenturu Bloomberg o současné míře zadlužení v USA.

Po snižování dluhů po poslední americké recesi, na sebe znovu Američané berou rekordní dluhová břemena, která přinášejí pro největší ekonomiku světa rizika.

Dluh domácností – od hypoték po kreditní karty až k půjčkám na auta – dosáhl 12,7 bilionů v prvním čtvrtletí. Tím přesáhl předchozí vrchol v roce 2008. Předtím než se zhroutil trh s nemovitostmi. Co se tohoto čísla týká, tak je to víc než velikost čínské ekonomiky a je to čtyřikrát víc než ekonomika Německa.

Lidé v USA si nepůjčují nutně jen kvůli tomu, že věří ve své finanční vyhlídky. Dělají to často kvůli nutným věcem, jako je vzdělávání, doprava. V mnoha případech prostě proto, aby tak nějak přežili.

Na povrchu se může zdát, že závazky na rekordní úrovni nejsou znepokojivé, když se vezmou v úvahu aktiva. Bohatství domácností  v čistém vyjádření má rekordní úroveň 94,8 bilionu dolarů. Je to díky tomu, že rostou hodnoty nemovitostí a také akcií. Ale tento nárůst jde ve prospěch nejbohatších, uvádí Lance Roberts, hlavní investiční stratég Clarity Financial LLC. Když se podíváte na čisté bohatství, je silně vychýleno pro nejbohatších deset procent, říká. Průměrná čtyřčlenná rodina žije od výplaty k výplatě.

Půjčováním udržet životní standard

Pro většinu Američanů, jejichž mediální příjem pro domácnost upravený o inflaci je nižší než na vrcholu v roce 1999. Pro ty je půjčování odpovědí na to, jak si udržet životní standard. Nárůst dluhu vysvětluje, proč hlavní motor ekonomiky poskytuje méně podpory než dříve. Růst osobních výdajů průměrně dosáhl 2,4 % od recese, která skončila v roce 2009, méně než tři procenta v minulé expanzi a méně než 4,3 %  v letech 1982-1990.

Pohled na odměny pro pracovníky představuje zoufalé pozadí pro ty, kteří nemají moc aktiv. Zatímco rozdíl mezi příjmem z mezd a dluhem domácností se od poslední recese zlepšil a ustálil se. Zlepšení ovšem také ukazuje na méně hypotéčního dluhu, protože se zvyšuje počet propadnutí hypoték. Příjmy jsou přitom menší.

Roberts se domnívá, že jsou američtí spotřebitelé „v pasti“. Nárůst používání dluhu omezuje schopnost utrácet. Akcie sice mohou dosahovat vrcholů, ale mnoho domácností se toho neúčastní.

A financovat si nemovitost jako aktivum přes úvěr, což poskytlo pak zdroje pro financování, už se také nezdá být možností. Míra vlastnictví nemovitosti se pohybuje na nejnižší úrovni od 60. let 20. století a více lidí si hledá pronájem.

A svou roli hraje i demografie. Tzv. mileniálové, tj. narození od 80. do 90. let jsou obtěžkáni studentským dluhem. A zde se objevuje problém: 11 % dluhu ze vzdělávání je buď v defaultu, nebo ve zpoždění splátek. Napětí se objevuje také u půjček na automobily, kde roste podíl opožděných plateb. Prozatím jen slabé tendence jsou u kreditních karet.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.