Merkelová vrací uprchlickou krizi zpět na politickou agendu

Financial Times. Po dlouhém mlčení předložila Angela Merkelová plán, jak se vypořádat s nelegální migrací, napsaly noviny Financial Times.

Příliv uprchlíků se stal dominantním tématem volební kampaně poté, co Merkelová naznačila plán, jak se vypořádat s nelegální migrací do Evropy z Libye. Ale zároveň obhajovala své rozhodnutí o vpuštění jednoho milionu uprchlíků do země v roce 2015.

Pro Welt am Sonntag kancléřka uvedla, že by to udělala znovu. Uvedla, že Německo jednalo humánně a správně ve velmi obtížné situaci. Byla to prý otázka, jak zabránit humanitární katastrofě. Na druhou stranu ale Merkelová zdůraznila, že krize roku 2015 „se nikdy nesmí opakovat.“

Kancléřka odcestovala na summit pořádaný Macronem, který se zaobírá omezením nelegální migrace z Libye. Řešení má spočívat ve vytvoření příjímacích táborů uprchlíků v Africe. Schůzky se zúčastnili představitelé Španělska, Itálie, Nigérie, Čadu a Libye. Objevují se obavy, že příliv afrických uprchlíků by mohl oživit téma, které jako by z německé politické agendy zmizelo. Merkelová sama se vyhýbala diskusím o přílivu uprchlíků, protože krize ji obrovsky poškodila její image.

Do německých voleb ovšem zbývá méně než měsíc, a vzhledem k množství Afričanů, kteří se dostávají do Itálie, byla pod tlakem, aby se k tématu vyjádřila. Martin Schulz, její rival z SPD, se ke krizi vyjádřil tak, že země střední a východní Evropy, které odmítají přijímat uprchlíky by neměly dostávat fondy z Bruselu.

Představitel FDP Christian Lindner chce přísnější hraniční kontroly, aby žadatelé o azyl nemohli přejít přes Středozemní moře. Merkelová nyní zdůrazňuje své odhodlání omezit ilegální migraci. Například tím, že se vytvoření „partnerství“ s domovskými zeměmi uprchlíků a také poskytnutím lepších prostředků a více zdrojů libyjské pobřežní stráži.

Kancléřka uvedla, že záměr je udržet uprchlíky v Libyi pod ochranou organizací OSN tak, aby se případy azylu mohly probrat blízko domovských zemí. Afričtí migranti by také měli dostat možnost vstoupit do Evropy legálně tím, že se budou ucházet o práci a kurzy.

Tento plán je kontroverzní. Na jedné straně ho kritizuje Katja Kipping z Die Linke kvůli tomu, že v táborech jsou „hrozné podmínky.“ Na druhé straně, když byla kancléřka ve východoněmeckém Quedlinburgu, nebyla ani slyšet, protože na místě bylo velké množství podporovatelů AfD s nápisy „Merkelová musí jít.“

Merkelová k tomu uvedla, že se stále bude pokoušet o to, přesvědčit pochybovače a že se musí bojovat proti příčinám migrace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.