Americká ekonomika má za sebou nejsilnější čtvrtletí od roku 2015

Zpráva dne: Hospodářství USA nabralo ve druhém čtvrtletí na tempu a roste na 3 % HDP, což je nejlepší výsledek od roku 2015.

Ve druhém čtvrtletí americká ekonomika nabrala na tempu. Hlavním motorem byly výdaje domácností a silnější investice. To znamená, že oživení se udržuje, i když se Washingtonu není patrný pokrok nových politik. Druhý odhad ukázal, že HDP se dostalo na roční míru 3 %, což je nejsilnější kvartál od roku 2015.

Trump slíbil, že růst navýší na více než 3 %, přičemž ekonomové pochybují, zda je vůbec takovýto růst udržitelný, vzhledem k chabému růstu produktivity a ke stárnoucí populaci. Investoři dříve počítali s velkými reformami daňového systému a infrastruktury – jenže zatím toho administrativa moc nedodala.

Nyní Bílý dům tlačí na zákonodárce, aby dodali daňový balíček poté, co selhalo téma zdravotnictví.

Pozitivní čísla americké ekonomiky se objevila v situaci zlepšené globální ekonomiky. Zvyšuje to šance, že FED odstraní další část své stimulační politiky v druhé polovině roku. Centrální banka asi bude snižovat svou rozvahu (4,5 bilionu dolarů) a na stole je i zvýšení úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.

Další údaje se očekávají v pátek – data o trhu práce. Předběžné odhady vypadají velmi optimisticky.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.