Trumpova administrativa chce zjednodušit vývoz komerčních zbraní

Zpráva dne: Administrativa Donalda Trumpa chce ulehčit pravidla prodeje malých zbraní a munice, včetně útočných pušek americké výroby do zahraničí v rámci programu “Nakupuj americké”.

Podle čtyř zdrojů agentury Reuters administrativa připravuje plán na to, jak změnit dohled nad prodejem nevojenských střelných zbraní. Přičemž mezi ministerstvem zahraničí a obchodu dochází v této věci ke třenicím. Ministerstvo zahraničí má obavy o mezinárodní hrozby stabilitě a trvá na striktních omezeních na prodeje zbraní. Ministerstvo obchodu chce byznys ulehčit. A jak zdroje tvrdí, došlo by k tomu, že by se omezila byrokracie a další regulační náklady a tím se zvýšil prodej malých zbraní a posílila zaměstnanost doma.

To zapadá do koncepce prezidenta “Nakupuj americké” i do zájmů americké zbrojařské lobby. Kritici mají ale velké výhrady, protože zbraně by se tak dostaly do rukou kriminálních gangů a polovojenských skupin, proti kterých se Trump zavázal bojovat.

Administrativa dodělala první návrh změn a ten putuje do rozpočtového oddělení Bílého domu. Změny, které musí schválit Kongres, budou oznámeny během podzimu. Úředníci ale podtrhli, že změny neznamenají naprostou deregulaci obchodu se zbraněmi do zahraničí.

Tyto kroky jsou součástí snah Trumpovy administrativy změnit exportní politiku v oblasti zbrojního průmyslu. Prodej zbraní zaznamenal doma propad v době prezidentství Baracka Obamy.

Mocná americká zbrojařská lobby podpořila v roce 2016 Trumpovu prezidentskou kampaň. National Rifle Association věnovala podpoře Trumpa celkem 30 milionů dolarů.

Ministerstvo zahraničí letos odsouhlasilo prodej zbraní v hodnotě 4 miliard dolarů a v případě navržených změn by částka 3,2 miliard z tohoto balíčku nově připadla do portfolia ministerstvu obchodu.

V posledních letech jsou Kanada, Austrálie, Thajsko a Saúdská Arábie na vrcholu žebříčku amerického prodeje zbraní v sektoru nevojenských zbraní.

Přesun kompetencí na ministerstvo obchodu by zvedl podle odhadů prodeje o 15 až 20 procent. Tyto pokusy, upozorňuje Reuters, sahají do roku 2009 a do doby administrativy Obamy, ale nikdy nedostaly politickou podobu. Proces byl opakovaně zastaven kvůli případům střelby v amerických školách. Například v roce 2012 zemřelo při takové střelbě puškou AR-15 v Newtonu celkem 26 lidí.

Administrativa Trumpa bude čelit demokratické opozici, která nápad odmítá. Další hlasy upozorňují na to, že nápad je velmi špatně načasovaný: vzhledem k teroristickým útokům v Evropě a regionálnímu napětí na hranicích s Ruskem. Úředníci ale opakují, že návrh není zelenou pro nekontrolovaný prodej komerčních zbraní. Změna bude nicméně znamenat, že útočné pušky a menší rušní zbraně budou vyjmuty z kontrolního seznamu ministerstva zahraničí. “Chceme učinit rozhodnutí, které upřednostňuje to, co je více důležité.”, sdělil Reuters nejmenovaný úředník administrativy.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.